Три случаја британског соја вируса у Хрватској

Срна
Три случаја британског соја вируса у Хрватској

ЗАГРЕБ - У Хрватској су данас потврђена три прва случаја са британским сојем вируса корона, а узорци су секвенцирани у Клиници за инфективне болести "Др Фран Михаљевић", саопштило је Министарство здравства.

Према наводима Ивана-Кристијана Куролта, који је са сарадницима спровео секвенцирање, ријеч је о мутацијама у површинском протеину вируса.

Он је навео и да је од 20. јануара у Клиници је секвенциран 61 узорак, и то: 27 из Загреба и Загребачке жупаније, 16 из Бродско-посавске жупаније, осам из Вировитичко-подравске жупаније, шест из Сисачко-мославачке жупаније и четверо из Бјеловарско-билогорске жупаније.

Мутације су нађене у узорцима узетих од педестогодишњег мушкарца и дјетета од 3,5 године из Загреба, те мушкарца од 34 године из Бродско-посавске жупаније, преносе хрватски медији.

О свему су обавијештени епидемиолози Хрватског завода за јавно здравство, који ће прикупити додатне епидемиолошке податке од обољелих и њихових контаката који се налазе у изолацији.

Сва три узорка су послата Европски центар за превенцију и контролу болести у оквиру пошиљке, која је данас са узорцима из разних дијелова хрватске упућена из Хрватског завода за јавно здравство.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана