Три године од земљотреса на Банији најмање 150 домаћинстава још нема воду

Танјуг
Три године од земљотреса на Банији најмање 150 домаћинстава још нема воду

ЗАГРЕБ- Три године од разорног земљотреса који је погодио Сисачко-мословачку жупанију у Хрватској, најмање 150 домаћинстава није прикључено на питку воду.

"Људи овдје немају воде. Сваки дан је носе ватрогасци, а људи је онда чекају по селима. Ево сад сам им се јавила за госпођу од 80 година, звала ме да нема више ништа воде. Сутра ће јој носити", рекла је за хрватски портал Индекс Бранка Бакшић Митић, замјеница градоначелника Глине.

Додала је да је вода проблем још од земљотреса који је замутио пуно бунара па је она или неупотребљива или је нестала.

Бакшић Милић подсјећа да је пијаћа вода на том подручју била проблем и прије земљотреса.

"По селима су локално водоводи које је радила војска прије рата и који више од 30 година нису одржавани, то су велике инвестиције, а становника је мало. Ми смо прије седам година започели пројект Глина-Маја-Драготина, успели смо тиме да снабдијемо водом доста села. Сад смо се пријавити да се на то прикључе села, све то траје", испричала је Бакшић Митић.

Михаило Петровић, возач ватрогасац у Глини, који носеци воду свакога дана обиђе 10 до 12 адреса каже да на том подручју има тридесетак села с приближно неких 150 адреса тако да некима некад вода и не стигне.

 У Глинском Тртнику, гдје Вјекослав Миклец у контејнеру живи са супругом и таштом, прије земљотеса је воду вукао из комшијског бунара, који сада више није у функцији, па се ослањају искључио на ватрогасце.

Миклец појашњава да је највеци проблем зими када се вода замрзава, а ријетко се и туширају.

У истом селу је и Бранко Слијепчевић, који са породицом такође живи у контејнеру у којем нема спроведене воде.

"Били су људи овде, обећавали, па онда заборавили да су били и од тога ништа", каже Бранко за Индекс.

Замјеница градоначелника Глине Бранка Бакшић Милић каже да је у Мајским Пољанама завршено пет кућа и да ниједна од њих није прикључена ни на воду ни на канализацију.

            На питање види ли икакво рјешење проблема, Бакшић Митић каже да би оно могло бити у копању дубинских бунара, али се дешавало да се на пар мјеста копа на 80 метара у дубину и да воде није било.

-

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана