Трговска гора: Почиње израда студија опасности од земљотреса

Срна
Foto: 24sata.hr

ЗАГРЕБ - Хрватски Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране “Кршко” објавио је да креће израда студије о опасности од земљотреса на локацији складишта ниског и средњег радиоактивног отпада на Трговској гори, у општини Двор на самој граници са БиХ.

Према наводима Фонда, у јулу је потписан оквирни споразум за израду студије и постављање мреже сеизмографа у околини локације центра у оснивању и одржавање са Природно-математичким факултетом Универзитета у Загребу.

Предмет споразума је израда студије за потребе пројектовања, безбједносних анализа и процјене утицаја на околину, те успостављање и одржавање мреже сеизмографа и акцелерографа око Черкезовца за прецизније мјерење и биљежење помака и убрзања тла током земљотреса, објављено је на сајту Фонда.

Из Фонда објашњавају да је крајем 2015. године спроведена оцјена опасности од земљотреса на ширем подручју Зринске горе, односно прелиминарна процјена сеизмичког ризика, те су анализирани потреси у ужој и широј околини и предложене локације центра за збрињавање радиоактивног отпада.

- Један од закључака оцјене био је да се предложена локација налази у потресно слабо активном подручју, али да у близини постоје много активније зоне извора земљотреса. Закључено да је потребно спровести додатна истраживања и анализе како би била израђена детаљнија студија. За потребе израде студије на локацији је потребно успоставити локалну мрежу сеизмографских станица - наводе из Фонда.

У новембру прошле године на локацији центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању постављена је прва сеизмографска станица.

У наредном периоду планирано је постављање још најмање двије сеизмолошке станице на најпогоднијим микролокацијама у центру, када ће бити постављена још најмање два сеизмографа и најмање један акцелерограф.

Из Фонда тврде да се ове активности “спроводе у складу са најбољом свјетском праксом” у оквиру осталих истраживачких радова како би било утврђено да ли је одабрана локација прихватљива за изградњу складишта радиоактивног отпада.

Осим тога, оваквим истраживачким радовима одређује се и начин изградње будућих грађевина у центру, како би оне биле безбједне од земљотреса разорне моћи.

Према хрватској регулативи, пројектовање грађевинских објеката спроводи се у складу са Еврокодом седам и осам, који се односе на подручја геотехничког пројектовања и пројектовања потресне отпорности конструкција.

На округлом столу о теми “Трговска гора: актуелно стање сеизмичких активности” одржаном крајем јануара у Сарајеву стручњаци су упозорили да би Хрватска морала да одустане од успостављања одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори близу БиХ, посебно послије земљотреса који су погодили Петрињу и околину и промијенили сеизмолошку слику тог подручја.

Начелник Одјељења за опсерваторску сеизмологију Сектора за сеизмологију Републичког хидрометереолошког завода Сњежана Цвијић Амулић рекла је да је разорни земљотрес, који је 29. децембра прошле године погодио Петрињу, дао потпуно нову слику о сеизмичности региона, те да да максимално очекивани интензитет земљотреса више неће бити осам, већ девет степени по Меркалијевој скали.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, као и постојећи институционални отпад, одлаже у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је на Трговској гори у хрватској општини Двор, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, што је око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе “Уна” и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана