Тражи се нова провјера свих ДНК трагова у случају убиства Душка Јовановића

Танјуг
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА- Комисија за праћење истрага о нападима на новинаре очекује од тужилаштва да им конкретно саопшти да ли се ДНК трагови, ствари и предмети у вези убиства главног уредника Дана Душка Јовановића од када су изузети до данас чувају на законом прописан начин и на месту без негативног утицаја спољних фактора.

Комисија је слала и ургенције тужилаштву, а очекују и одговоре на захтев да се поново провјере сви нађени ДНК трагови и да се поново утврди да ли су то стварно ти ДНК трагови који су изузети са тих предмета и мjеста догађаја. Наводи се да треба посебно провјерити оружје, муницију и возило из кога је пуцано на Јовановића.

Портал РТЦГ имао је увид у допуну извјештаја о раду полиције и тужилаштва у предмету убиства Душка Јовановића. Приједлог о допуни предао је члан комисије, адвокат Небојша Асановић, и та његова иницијатива је прихваћена и комисија сада очекује одговоре од тужилаштва.

Иницијатива је веома важна, образложио је адвокат, јер су нека убиства на основу ДНК трагова у САД решавана и четири деценије након што су почињена.

Јовановић је убијен испред редакције Дана у Подгорици 2004. године, а до данас идентификовано је само једно лице, касније осуђено за саизвршилаштво. Налогодавци, организатори, али и директни починиоци остају непознати, међутим, пушка из које је пуцано, возило које су користили нападачи, али и други предмети, требало би да су и даље доступни истражним органима.

Према приједлогу у који је портал имао увид, имајући у виду како је текла истрага полиције, тужилаштва, у почетној фази поступка и судије за истрагу о атентату на Јовановића, треба испитати одређене сумње.

"С обзиром и на јавна поговарања и сумње шире јавности, и чак и стручног дијела јавности и стручњака разних профила, треба да се такве сумње отклоне или можда и потврде, а што се посебно односи на ДНК трагове изузете са предмета и мјеста догађаја, а све везано за предмет убиства Јовановића", наводи се у допунском предлогу.

Асановић је предложио комисији да од тужилаштва тражи да се провјери да ли су се ДНК трагови и ствари и предмети у вези убиства Јовановића од дана кад су изузети и даље до данас чували и да ли се чувају на законом прописаном начину и мјесту без негативног утицаја спољних фактора.

"Да се на стручан начин и од признатих стручњака или стручних организација, на стручан и законом прописани начин поново провјере сви нађени ДНК трагови на свим предметима и мјестима и да се поново утврде да ли су то стварно ти ДНК трагови који су изузети са тих предмета и места догађаја, стварно припадају и ту мислим на име и презиме и све друге податке за свако лице на кога се односи сваки такав ДНК траг", наводи, између осталог, Асановић у предлогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана