Tражe и смјену првог човјека Никшића

Танјуг
Tражe и смјену првог човјека Никшића

ПОДГОРИЦА - Након иницијативе ДПС и странака традиционалних партнера ове водеће опозиционе партије за смјену предсједника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића, која готово извјесно неће проћи на сједници парламента у понедјељак, услиједио је још један захтјев за смјену предсједника Општине Никшић Марка Ковачевића.

Ковачевић је и функционер Мандићеве Нове српске демократије, а његову смјену сада тражи сарадник Центра за грађанско образовање (ЦГО) Дамир Суљевић, због изјаве да “предсједнику Скупштине Црне Горе (Мандићу) лијепо стоји зграда Зетске бановине” на Цетињу.

Суљевић је подгоричким Вијестима рекао да вјерује да се овдје ради о, како каже, још једном покушају предсједника Општине Никшић да својим изјавама “додатно закува већ узаврелу друштвено-политичку ситуацију у Црној Гори”.

Коментаришући јучерашње засједање Скупштине Црне Горе на Цетињу, гдје су одржани протести из револта због доласка Мандића у црногорску Престоницу, на којима су окупљени узвикивали “Мандићу фашисто” Ковачевић је на Фејсбуку написао: “Некако лијепо стоји предсједнику Скупштине Црне Горе ова зграда Зетске бановине. И некако је нормално да Швабама то смета”, написао је Ковачевић.

Због најављеног протеста од раног јутра на Цетињу је било видљиво појачано присуство полиције у цијелом граду и испред зграде Скупштине Престонице.

Јучерашња сједница Скупштине Црне Горе одржана је у атмосфери подигнутих тензија, а замало је избјегнут и физички обрачун посланика власти и опозиције.

Посланик опозиционе ДПС Оскар Хутер је, наиме, на сједници Мандића назвао “четничким војводом” и додао да та његова функција не иде са мјестом на којем је.

-Ово је скандал и незапамћено је да у Престоници имамо оволико полицајаца, то је одраз ове парламентарне већине, да се долази на Цетиње марицама. Фале вам бојни отрови, али сигурно сте и њих донијели - рекао је, између осталог, Хутер.

Суљевић се, каже, нада да и шира црногорска јавност постаје свјесна опасних намјера Марка Ковачевића, па ту запаљиву реторику и разне перформансе којима је склон, све мање узима за озбиљно, “а што не би смео бити случај и са надлежним органима који би тај континуитет морали прекинути кроз покретање адекватних поступака против њега”.

-Додатно, забрињавајућа је толеранција коалиционих партнера НСД-а, како на националном тако и на локалном нивоу. Они својим ћутањем афирмишу овакве и сличне испаде предсједника општине Никшић, а који би заправо морали бити разлог за покретање питања његове смјене и успостављања праксе именовања савјесних појединаца на тим позицијама који свој посао обављају на начин да доприносе развоју друштва а не на његовој дезинтеграцији - навео је Суљевић.

За њега је говор Ковачевића увредљив и, како каже, има за циљ и исмијавање неких од кључних спољно-политичких партнера, што не може допринијети њиховом повјерењу ни у оне који га штите.

Престоница Цетиње је главно упориште ДПС, бившег лидера и предсједника Мила Ђукановића, а јуче организовани протести нису први пут организовани против политичара који се изјашњавају као Срби. Цетињани су на исти начин дочекали и некадашњег премијера Здравка Кривокапића, који је на августовским изборима 2020. године био носилац листе тадашњег Демократског фронта. А, прво мјесто на изборној листи уступио му је управо Мандић.

Вишедневним протестом, које је предводио Ђукановић, Цетињани су онемогућили свечано устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру. Патријарх Порфирије и тадашњи владика Јоаникије су због блокаде Цетиња, у Црногорски манастир из Подгорице дошли хеликоптером, у пратњи јаких полицијских снага. 

Иначе, Суљевић није једини који је реаговао на објаву Ковачевића. Огласило се више функционера ДПС, Социјалдемократа и Социјалдемократске партије.

-Мандићев најталентованији порицатељ државе Црне Горе, неталентовани фалсификатор историје и Заветничин најодговорнији ученик, провинцијално и малограђански, иако је на челу града, провоцира и показује сву заразност свог шовинизма - написала је на мрежи Икс потпредсједница и посланица ДПС Александра Вуковић Куч.

Посланик СД Никола Зиројевић саопштио је да је Ковачевић, “срамотном изјавом” поводом засједања Скупштине на Цетињу, само наставио кампању распиривања мржње коју “већ дужи временски период спроводи уз амин његових коалиционих партнера у Никшићу”.

Замјеник председника СДП-а Петар Оџић саопштио је да “чуди визија премијера Милојка Спајића да може земљу увести у ЕУ са “четничким војводама и људима који државу виде као нечију бановину, а за матицу сматрају туђу државу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана