Дијете преминуло у прегријаном ауту

ГС
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА - У насељу Св. Ловренц у словеначкој општини Преболд данас су ватрогасци из прегријаног аутомобила извукли дијете, које је, нажалост, већ било мртво.

Дијете је, наиме, преминуло у аутомобилу, који је остављен закључан на сунцу.

Све се догодило око 13 сати када је добијена дојава, али упркос брзој интервенцији пролазника и пруженој првој помоћи ватрогасаца, дјетету није било помоћи, пренијела је словеначка Н1 ТВ.

У акцији спашавања дјетета био је укључен и хеликоптер словеначке војске.

Национални институт за јавно здравље Словеније упутио је грађанима апел да не остављају дјецу и не само дјецу у паркираном аутомобилу на висиким температурама, јер може бити кобно.

Температура у ауту брзо расте на сунцу

Ауто Мото Савез Словеније написао је да унутрашњост аута дјелује као замка за топлину кад је изложена сунчевим зрацима; сунце загријава лим, који заузврат загријава унутрашњост каросерије, попут плафона. Додатно – и у великом обиму  – унутрашњост се загријава због зрачења арматуре и врата кроз стакла аутомобила. Кадa су прозори затворени, врући ваздух нема куда побјећи, па температура унутра брзо расте.

Зашто је висока температура унутра тако опасна за дјецу? Људи регулишу своју температуру кроз кожу - при високим температурама, поре на кожи се отварају, из којих се излучује текућина, која хлађењем испаравањем снижава температуру на кожи. За ефикасно знојење, људском тијелу треба текућина, као и кисик; срце мора јаче радити кад се зноји. Без довољно текућине и кисика да спријечи пораст температуре, температура тијела брзо расте и престаје отпуштање топлоте. Чак и температура тијела од 42 степена Целзијуса довољна је да изазове топлотни шок или топлотни удар, који доводи до отказивања многих органа тијела и смрти.

Ово је посебно опасно за дјецу, која имају мању површину коже у односу на свој волумен тијела и стога нису у стању да отпусте вишак топлоте тако ефикасно као одрасли. Додатна опасност је чињеница да дјеца у ауту обично сједе у дјечјем сједишту са одјећом на себи, што спречава отпуштање топлоте знојењем, јер зној нема гдје испарити. Наиме, тијело је покривено одјећом и загријава се три пута брже у сједишту него при истој температури на свјежем зраку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана