Томпсонов тим обрушио се на Милановића, поручили да не одустају од усташких симбола

Танјуг
Томпсонов тим обрушио се на Милановића, поручили да не одустају од усташких симбола

ЗАГРЕБ - Тим хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона, који на својим наступима глорификује усташтво, обрушио се на хрватског предсједника Зорана Милановића.

Милановић је након концерта у Имотском поручио да “усташтву не смије бити мјеста у данашној Хрватској”, а  Томпсонов тим је у објави шефа државе назвао “промотером мржње и подјела”, “наручиоцем премлаћивања хрватских бранитеља” и “случајним предсједником”.

Главна порука Томпсоновог тима Милановићу и хрватској јавности је да “неће престати да величају своја обиљежја и покличе”, величаће их, истичу, “увијек и свуда и на концертима, на спортским теренима и на свим догађањима”.

Уочи и на самом концерту Томпсона прошлог викенда у Имотском су се ориле усташке буднице, уз усташки поклич “за дом спремни”, бакљаду и заставу ХОС-а у чијем грбу је овај поздрав.

Концерту су, како је јуче, пренијела загребачка Н1ТВ, присуствовали и неки министри и потпредсједници Владе Хрватске међу којима министри здравља Вили Берош и одбране Иван Анушић.

Милановић је својом објавом на Фејсбуку оптужио Владу премијера Андреја Пленковића да је “отворио врата свима онима који желе да злоупотријебе успомену на хрватске бранитеље из Домовинског рата”.

Истакао је и да тзв. НДХ нема везе с модерном и сувереном Републиком Хрватском.

-Наша је дужност свима који то не разумију да понављамо истину о прошлости, у интересу хрватске будућности”.

На концерт Томпсона, атмосферу и промоцију усташтва, реаговала је јуче и јавна правобранитељка Тена Шимоновић Ајнвалтер констатацијом да је један дио људи “долазак у Имотски схватио као прилику за слободно и отворено истицање усташких симбола или оних који асоцирају на усташки покрет те за јавно пјевање усташких песама”.

Она је поручила да је важно послати јасну поруку о томе шта је законито, а шта није те да оно што није законито треба јасно и конзистентно процесуирати и санкционисати у складу с Уставом и законима.

Шимоновић Ајнвалтер је прозвала и дио хрватских медија јер преносе вијести о успјешном концерту и доброј атмосфери, без указивања на проблематичне појаве и отворено глорифицковање усташког покрета из периода НДХ, што се, наводи се у њеном саопштењу, не може оправдати.

Посебно ју је, навела је, забринуло то што су усташку пјесму пјевали млади, указавши да је изостала јавна осуда од хрватских званичника. -Изостанак реакције отвара простор још отворенијим исказима нетрпељивости и мржње, не само релативизацији карактера и злочина НДХ, него и опасном подстицању мржње у нашем друштву данас - навела је јавна правобранитељка.

Услиједио је одговор Томпсоновог менаџмента тврдњом да се оваквим порукама и писања дијела хрватских медија од сваког концерта овог пјевача жели направити немили случај.

-Промотер мржње и подјела, промоторе симбола који су нападали Хрватску као што је петокрака, наручилац премлаћивања хрватских бранитеља у цркви Светог Марка и шта све није радио, Зоран Милановић, случајни предсједник, оптужио нас је да пјевамо пјесме из Домовинског рата и како каже, тако бацамо у сјенку на јунаке тог рата- саопштио је Томпсонов менаџмент на Фејсбуку.

Они Милановићу поручују да ће наравно пјевати, како наводе, “наше пјесме из Домовинског рата, исто као и до сада, оне не бацају сјенку на наше хероје из Домовинског рата већ подсјећају на храброст наших бранитеља и на њихову снагу стварања Хрватске државе којој сте нажалост ви тренутни предсједник”.

Услиједио је и одговор јавној правобранитељки, која је, кажу, у изјави за медије рекла да упркос одлуци Високог прекршајног суда у предмету покренутом против Марка Перковића Томпсона 2018. године, у вези његове пјесме “Бојна Чавоглаве” она ту одлуку не признаје и сматра да Марка Перковића Томпсона треба кажњавати.

-Дакле, особа која би међу првима у нашој држави требало да поштује одлуке суда она с толиким осјећајем моћи изјављује да упркос одлуци Високог прекршајног суда, она би кажњавала Марка Перковића Томпсона јер пјева своју пјесму из Домовинског рата „Бојна Чавоглаве“'. Исто тако је то прва особа која би требало да стане у заштиту породице и имовине, а која је дала јавну подршку новинарки Данки Дерифај при провали у Томпсонов посјед на Жњану у Сплиту - навели су.

Потом је услиједила порука новинарима и медијима.

-А ви поједини новинари и медији, којима је југокомунистичка иконографија прихватљива, одавно сте прочитана књига и ваше методе су нам познате. Тамо гдје се окупљају домољуби не можете поднијети то заједништво и хрватску младеж, па ако и нема инцидената и било каквог нереда ви га морате измислити. Али нека… свеједно дишете и даље хрватску слободу, можда вам и не треба већа казна од те, али неће нас зауставити ваш лавеж и нећете доживјети да видите хрватску младеж погнуте главе са шапатом на уснама као што су то доживјели наши очеви и дједови већ ће се орити пјесма која слави хрватске јунаке и вриједности за које су своје животе дали - наводе.

У саопштењу насловљеном са “драги пријатељи”, из Томпсоновог менаџмента за крај су поручили да „неће престати да шире љубав према својој домовини“.

-Нећемо престати да величамо наша обиљежја и покличе из Домовинског рата с којима су бранитељи проливали своју крв за жељеном слободом од југокомунистичког терора. Величаћемо их увијек и свуда и на концертима, на спортским теренима и на свим догађањима - навели су и додали: “Без обзира колико се они трудили, пјесма која је настала у Домовинском рату „Бојна Чавоглаве“, наџивеће све нас, живјеће колико и Хрватска, вјечно! Молимо фанове да не постављају увредљиве одговоре, ипак смо ми фанови Марка Перковића Томпсона”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана