Томислав Николић - Ванредни избори ако не успије дијалог

Агенције
Томислав Николић - Ванредни избори ако не успије дијалог

Београд - Предсједник Србије Томислав Николић оцијенио је да би, уколико се дијалог с Приштином заврши неуспјешно, то био разлог да се распишу ванредни парламентарни избори у Србији, пренијеле су агенције.

Николић је рекао да, ипак, не жели да се бави анализама да ли су потребни избори или не јер, као предсједник свих грађана, не би да се бави страначком политиком.

- Нећу да се бавим страначком политиком као предсједник. СНС би, вјероватно, одговарали ванредни избори. Али, да ли је вријеме да окренете све странке против себе на тај начин, не знам. Не бавим се више таквим анализама - рекао је Николић.

Он је рекао да ће бити спреман да распише изборе уколико се испуне Уставом и законом предвиђени услови, али да он не одлучује о томе. Предсједник је оцијенио да нека рјешења за Косово и Метохију могу да озбиљно угрозе наставак евроинтеграције, иако Србија и даље треба да тежи остваривању и једног и другог циља.

- Ако ствари иду као до сада - да Албанци изнесу свој Устав и законе и кажу: "Ако се уклапате у ово, договорили смо се", ако за то имају подршку Европске комисије или Савета ЕУ, онда је то знак да нас у ЕУ неко не очекује - рекао је Николић.

Он је истакао да није могуће правити избор између Европске уније и Косова, већ да Србија треба да се залаже и да оствари максимум интереса на Косову, али и интерес свих грађана, а то је чланство у Унији.

Николић је изјавио да је Србија одредила црвене линије, а да је прва да никада неће признати Косово.

- Друга је да се не дозволи да се у дугом временском периоду на територији српске заједнице појави било каква оружана сила. Затим, да заиста надлежности које припадају по законима локалној самоуправи припадну српској заједници како не би могла администрација из Приштине да обустави извршење тих аката - истакао је предсједник.

Државни врх Србије одржао је у понедјељак састанак поводом осме рунде дијалога Београда и Приштине, на којем је утврђено да ће Београд на сљедећој рунди преговора са Приштином иступити са прецизнијим рјешењима за питање надлежности заједнице српских општина.

Савјетник предсједника Србије Марко Ђурић послије састанка државног врха Србије рекао је да папири који су били у оптицају током претходне двије рунде преговора нису садржавали минимум који би био прихватљив за Србију.

Он је додао да Србија неће одустати од утврђивања надлежности за заједницу општина, механизама за њихово спровођење, као и од утврђивања улоге правосуђа и полиције.

Ђурић није могао да каже да ли ће 2. априла бити постигнут договор или ће дијалог бити настављен.

ДС

Функционер Демократске странке Божидар Ђелић изјавио је јуче да је седам мјесеци било довољно да се види да Влада не функционише, што се може видјети и по томе што министри "смењују једни друге".

Он је додао да се Демократска странка спрема за изборе и да ће бранити све који су угрожени. Функционер ДС је додао да то што је одређен број људи напустио ДС у посљедњих неколико мјесеци само доказ да је ту било доста људи који су били у овој странци само зато што су били на власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана