Томашевић: Тијела преминулих у болници “Свети дух” подметнута?

Срна
Foto: Телеграм.хр

ЗАГРЕБ - Градоначелник Загреба Томислав Томашевић изјавио је данас да постоји могућност да су тијела преминулих на поду Клиничке болнице “Свети дух” на фотографијама објављеним у медијима подметнута и позвао полицију да то истражи.

”Поставља се питање које звучи невјероватно морбидно да ли је могуће да је ријеч о режираној ситуацији...То је могуће из перспективе контекста”, рекао је Томашевић новинарима.

Он указује да је болница “Свети дух” била једина у Загребу у којој жене нису могле да остваре своје уставно право на побачај, што је директор те здравствене установе промијенила и због тога имала “бројне отпоре” који се огледају у томе да је добила више од анонимних 10 кривичних пријава.

Томашевић додаје да је занимљив тајминг објављивања фотографија са тијелима, јер се снимак појавио у медијима на дан када је загребачка Скупштина одлучивала о наградама града за 15 појединаца и група, међу којима је и директор болнице “Свети дух”, која је, како каже, у два одсто најцитиранијих научника свијета.

Након што је фотографија са тијелима изашла у јавност, каже Томашевић, шеф Завода за патологију у Клиничкој болници “Свети дух” саопштио је да поштују правилник о поступањима са умрлим болесницима према којем се тијела морају држати у расхладним уређајима или на за то предвиђеним столовима покривени плахтом, ако је тог дана превише умрлих.

По објављеној фотографији, каже, испада да је око седам тијела било на поду, што би било апсолутно кршење правилника болнице и такво поступање би било груба повреда радне дужности.

“Оно што је чудно јест да читалац који је доставио фотографију тврди да је она стара двије седмице, што не може бити тачно, јер у задњих мјесец дана није било уопште ситуација да би тијела била ван расхладних уређаја, а камо ли да би била на поду”, рекао је Томашевић.

Он је додао да је државна инспекција јуче поново ненајављено била у болници “Свети дух” и да није нашла ништа што би било противно било којем правилнику или пропису.

Управа Клиничке болнице “Свети дух” саопштила је јуче да је поднијела загребачкој полицији кривичну пријаву против непознатог починиоца како би се утврдило да ли је неко намјерно извадио тијела умрлих из расхладних уређаја и потом их снимио на поду болнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана