Током двије године подручје Петриње се тресло чак 16.000 пута

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Током двије године појачане сеизмичке активности петрињског епицентралног подручја забиљежено је више од 16.000 земљотреса магнитуда мањих од 2 степена Рихтера, саопштено је из Природно-математичког факултета у Загребу.

Онај најјачи, који се догодио 29. децембра био је магнитуде 6.2, интензитета VIII степени ЕМС-ове скале.

Догодила су се, према овим подацима, и 10 јаких потреса од VI до VII степена ЕМС-ове скале, 24 прилично јака потреса од V до VI  степена, од којих су се два догодила током ове године.

Према подацима које је током двије године прикупљао Геофизички одсјек ПМФ-а, догодило се и 95 умјерених потреса од IV до V степена ЕМС-ове скале, од којих је 15 било  у овој години, као и 1349 слабих потреса интензитета од III до IV степена, од којих се 90 догодило у овој години.

На данашњи дан прије две године,  28. децембра 2020, у мјесту Страшник код Петриње земљлотресом магнитуде пет степена започела је серија потреса, у којој је дан касније у 12:19 околину Петриње погодио разоран земљотрес магнитуде 6.2 према Рихтеру.

У том земљотресу је погинуло седам особа, а причињена је и значајна материјална штета у Петрињи, Сиску, Глини и околним мјестима.

Оштећени су многи стамбени и господарски објекти широм Сисачко-мославачке, Загребачке и Карловачке жупаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана