Тодорић за Тањуг: 101 одсто сам увjерен да ћу добити спор против државе Хрватске

Танјуг
Тодорић за Тањуг: 101 одсто сам увjерен да ћу добити спор против државе Хрватске

ЗАГРЕБ - Бивши власник Агрокора, некада један од најбогатијих људи у региону Ивица Тодорић у ексклузивној исповјести за Тањуг каже да је 101 одсто увјерен да ће добити спор против државе Хрватске, која му је на криминалан начин отела компанију.

У првом видео интервјуу за један српски медиј Тодорић је у детаље испричао како му је држава отела Агрокор и потврђује да је на то практично пристао стављањем свог потписа управо зато да би имао право да тужи. И тужио је.  

Након што је недавно пао и кључни доказ, када је у случају Агрокор суд изузео као невалидан извештај о вештачењу, Тодорић је прогласио побjеду и најавио да ће формирати странку и да ће се на парламентарним изборима наредне године кандидовати за премијера. 

На питање како је могуће да у земљи ЕУ неко дође и отме нешто некоме, Тодорић се слаже да то није могуће, да је зато тужио и да ће доказати да му је Агрокор отет неосновано. 

"Ја имам 100 одсто, чисти случај. Значи, ја ћу 101 одсто добити ту пресуду", увјерен је Тодорић. 

Појашњавајући како је дошло до отимања, Тодорић каже да је то била "њихова одлука". 

"Њихов је план био да ја њима приватно предам компанију. Значи, приватно, никакве везе са државом. Зато је и та група (Борг) направљена која није имала везе са државом", наводи Тодорић. 

Када су, каже, све припремили, кренули су против њега прво са медијским притиском, да се спрема договор Брисела и Москве, да Тодорић није платио ово, да дужан је оно, да је све пропало.  У том тренутку код њега је дошла и тадашња потпредсједница владе и рекла:

"Тодорићу ја сам дошла, ти ћеш своју имовину преписати код некаквог нотара... и ти се мичи".  Тодорић признаје да је био шокиран и да је то доживио као напад Владе на њега, па је потпредсједницу извршне власти упитао да ли има некакве папире и у том тренутку, каже, схвата да није у питању држава, него мафија.  Пошто је, додаје, тада одбио било какву сарадњу и практично потпредседницу владе истерао, она му је одлазећи рекла:

"Биће страшно". 

"Ја сам знао да ће бити страшно, ја сам преискусан човек. Ја сам знао да се у том тренутку моја држава окренула против мене, јер је њу послао (премијер Андреј) Пленковић. То је био 15. март 2017. И сад кад ја нисам хтио њима да потпишем да ми узму приватну компанију, онда су они написали Леx Агрокор. И онда је кроз Леx Агрокор  дошла одлука владе, сабора", прича Тодорић.

Тврди да је у том тренутку био угрожен животно. 

"Моја породица, моји сарадници, моја компанија, мене зову пријатељи. Никоме није јасно што се дешава. Није ни мени било јасно. Мени је било јасно да је интерес да се мени отме компанија. Мени је било јасно да иза тога стоје руске банке, односно руски капитал, и било ми је јасно да се наша влада сврстала заједно са Русима и да треба Русима то предати. Ја сам одбио, наставио сам да се борим. Ја бих уништио и фирму, и себе, и фамилију, и све", прича Тодорић. 

Ипак, одлучио је да се не предаје, да настави да се бори увјерен да ће побједити. Десет година му је, каже, било потребно да направи своју империју, а овај спор са државом траје већ седам година. Тај посао, каже, доживљава као нешто што га веома весели, једнако као када је градио фабрике и борио се за људе, регион, да се овакве аномалије и овакав криминал, овакав злочин, овакво уништавање људи више не дешава. 

На констатацију да је ставио потпис на документ којим је практично без надокнаде предао Агрокор држави и питање који основ сада има за добијање одштете, Тодорић истиче да је био приморан на то. Био је, тврди, уцењен. 

"Није питање хоћете ли потписати или нећете, него је питање која мафија је дошла вама и шта иза тога стоји. Потписали бисте. Али ја сам потписао да бих побједио и зато данас побјеђујем. Да будем искрен, нисам ја гледао ни шта потписујем и није ме занимало. Ја сам гледао да спасим себе и своју породицу, своје сараднике... Ово сам ја и ако ме данас питате, повукао сам најбољи потез", каже Тодорић. 

Против Руса, с обзиром на то да је имао кредит Сбербан ке, неће ништа рећи, осим да је сарадња била коректна. Ипак, додаје, они су заједно са хрватском државом ишли на то да му отму Агрокор и урадили су то.  На констатацију да ће неко рећи да му је оптимизам преурањен, Тодорић каже да од првог дана говори истину.

"Рекао сам да нисам лопов, нисам узео, нисам ништа направио. Направио сам чудо, позитивна чуда. Агрокор није био у проблемима, то сам рекао. И то сам тврдио стално. И видите да се то догодило. Видите сада сви заједно да се то догодило... Шта су они направили? И који је то криминал", каже Тодорић увјерен да ће се, "њима врло брзо завртети у глави од свега тога".

  На опаску да би и ако добије спор у Вашингтону могао да остане без обештећења јер те пресуде нису извршиве, Тодорић каже да је "све извршиво", али да га ништа, па ни новац не интересује.

 "Мене сад прво интересује да се докаже да је све било ок, да се то докаже, а друго је и ко је одговоран. А онда после, новац и шта ће се и на који начин све то одређивати.  Мислим, нећу ја никога оштетити, а понајмање своју државу", јасан је Тодорић. Најављује отварање још неких спорова, против Групе Борг и додаје да су га управо данас звали да питају да ли би за њих одмах тражио притвор.  На питање да ли би тражио притвор, Тодорић каже да још није, те да ће то само по себи доћи. 

"Ако је неко крив и ако има озбиљну кривицу, онда ће сигурно имати и неугодност", рекао је он.  Говорећи о обештећењу, Тодорић појашњава да је суд у Вашингтону највиша инстанца, али да они нису надлежни за кривично гоњење, они су само надлежни за надокнаду штете. 

На питање о којем износу је реч, да ли је то тих седам милијарди евра, Тодорић каже да може бити и више и мање од тога и да све зависи од поднеска који ће поднети његови адвокати. 

Мисли да ће се већ у марту или априлу наредне године знати много више о свему, а његова жеља је да се све чињенице утврде судским путем како би се видело ко је шта направио и ко је одговоран за то.  Притом Тодорић одбацује сваку могућност договора пре окончања судског поступка.

А послије, каже, може о свему разговарати и разговараће. Иако каже да га паре не интересују, на питање да ли би, ако би узео новац, могао да откупи можда Агрокор, Тодорић каже да је "овде све лако могуће". 

"Гледајте, ја желим овој држави добро. Агрокор не може нико водити осим мог тима...То је једна специфична организација, специфично тржиште... Ми смо то годинама радили, знамо, умемо. Пазите, ми би данас били мали Амазон да нам се то није догодило", каже Тодорић. 

"Значи, Србија би имала мали Амазон. Србија би имала трошкове дистрибуције роба, робе и пуно јефтиније са мањим трошковима. Србија би имала једног лидера у овом региону који би њихове производе могао, разумете, овде па онда можда и широм света да гура", каже Тодорић. 

На питање да ли је уморан, каже да у овом тренутку када хрватски премијер Андреј Пленковић и његова екипа, како наводи, "злоупотребљавају своје положаје и када су државу довели до дна Европе готово по свим мерилима - стандарда грађана, криминала и корупције - ја сам одлучио да идем у борбу и да променим такво стање у држави".

  "У политичку борбу", потврђује Тодорић и додаје да мисли да ће за месец дана отприлике регистровати странку, а да ће је представити три месеца пред изборе наредне године.  На питање ко ће му бити сарадници, Тодорић каже да ће то бити људи различитих професија - од људи који раде на улици од јутра до сутра и на киши скупљају папириће, па до академика. 

Али оно што сам рекао, ја нећу никад узети себи ни један динар, ја ћу узети толико новаца да покријем ове трошкове које сам имао и које сам створио кроз ових седам година и обавезе, али нећу узети никад себи ни један динар", истиче Тодорић и додаје: 

"Ја ћу то све вратити у моју државу, не у моју државу, него у регију тамо где су и моје компаније. Ту нема о томе говора". 

Србија је, истиче, била најбоља према њему у последњих шест година од свих држава у окружењу, па чак и од Хрватске. 

Колеге из Србије су према њему, каже, биле врло, врло коректне, али ништа мање од њих није ни очекивао.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана