Тодорић: Све што сам створио предао сам држави

Срна
Тодорић: Све што сам створио предао сам држави

Загреб - Власник "Агрокора" Ивица Тодорић рекао је данас да је заједно са члановима управе покренуо процес активирања Закона о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску и да је потписивањем те одлуке предао хрватској држави све што је створио у посљедњих четрдесет година.

"Оваква одлука је у интересу више од 60.000 радника, те партнера и добављача жАгрокораж. Још једном позивам оне који то могу да допринесу да жАгрокорж несметано настави са радом, да се сачувају радна мјеста и омогући даљи развој", појаснио је Тодорић, преносе хрватски медији.


Сабор је јуче усвојио Закон о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску, такозвани "лекс жАгрокорж", који ће омогућити поступак ванредне управе у предузећима чије обавезе премашују 7,5 милијарди куна, те имају више од 5.000 запослених.

Према том закону, кредитор који након активирања поменутог закона кредитира концерн, да би систем могао нормално да функционише, има предност у наплати свих потраживања. То се односи и на евентуални стечајни поступак ако не успије процес ванредне управе, односно ако не дође до нагодбе између повјерилаца.

Пореска управа Хрватске блокирала је 31. марта рачуне концерна "Агрокор", те компанија "Ледо", "Тисак", ПИК "Врбовец" и "Беље". У сриједу, 5. априла, блокиран је и рачун компаније "Франк", једног од највећих "Агрокорових" добављача.

"Агрокор" има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, од којих највећи дио доспијева на наплату 2020. године. Овај концерн сву добит већ троши само на отплату камата.

Улогу лидера у тражењу рјешења преузела је Сбербанка, која држи више од половине дуга "Агрокора". Руска ВТБ банка је, уз Сбербанку, један од највећих повјерилаца "Агрокора".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана