Титула “бранитељ” олакшавајућа околност и за силовање: Шта кажу адвокати

Танјуг
Титула “бранитељ” олакшавајућа околност и за силовање: Шта кажу адвокати

ЗАГРЕБ - Учесници „Домовинског рата“ у Хрватској су и даље повлашћени и код изрицања судских пресуда за почињено кривично дјело на шта је указала једна неправоснажна пресуда Жупанијског суда у Загребу, када је силоватељу ћерке невјенчане супруге изрeчена изузетно блага казна јер му је као олакшавајућа околност узето учешће у посљедњем рату.

Он је, према писању хрватских медија, осуђен на дупло нижу од најниже казне предвиђене законом, што је изазвало реакције јавности и правних стручњака, који сматрају да то што је неко био бранитељ не смије бити олакшавајућа околност при доношењу пресуде за почињена кривична дјела.

Ријеч је о случају 54-годишњака који је, иако је законом предвиђено да се за силовање блиске особе може добити затворска казна од пет до 15 година затвора, неправоснажно осуђен на затворску казну у трајању од само двије и по године.

У образложењу неправоснажне пресуде наведено је да је “у Домовинском рату учествовао од 1991. до 1995., да је носилац Споменице Домовинског рата и медаље Олуја”. Загребачка Н1 ТВ. преноси да је дио правних стручњака, посебно оних који су и сами били учесници Домовинског рата, огорчен овом одлуком Жупанијског суда у Загребу.

Неки чак сматрају да чињеницу да ли је неко био бранитељ или не би требало узимати као олакшавајућу околност код изрицана пресуде. Други су пак увјерени да је учешће у Домовинском рату дио прошлог живота окривљеног што мора имати утицај на висину казне.

Загребачки адвокат и бивши судија Рафаел Крешић сматра да учешће у Домовинском рату не треба укинути као олакшавајућу околност, али да би је судије, каже, као такву морали детаљно објаснити.

Према његовим ријечима, неке олакшавајуће околности по општим критеријумима су прихватљиве, а неке нису.

-Тако учешће у Домовинском рату не може бити олакшавајућа околност у кривичним случајевима ратног злочина. Исто тако није битно за висину казне да ли је неко отац ако му се суди због неплаћања алиментације. Судије само набрајају олакшавајуће околности, а требало би да их доведу у везу са личношћу оптуженог и образложити зашто баш свака од њих има утицај на висину казне која му се изриче - рекао Крешић, између осталог, за Н1 ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана