Титова штафета кренула из Берана

Агенције
Титова штафета кренула из Берана

Беране - Неколико стотина становника Берана свих узраста, у кореографији из времена СФРЈ, испратило је данас штафету младости која је кренула из овог града да би, послије обиласка Црне Горе, Србије и Македоније, стигла до Куће цвијећа и Титовог гроба у Београду, преносе агенције.

У исто вријеме, са другог краја бивше Југославије, друга штафета ће кренути из Словеније, и преко Хрватске и БиХ, стићи ће у Кумровац тачно на Титов рођендан.

- Наше заједништво нема алтернативу. Може бити реализовано само ако будемо слиједили Титове идеје и ако будемо у стању да те идеје разумијемо - била је порука свим “народима и народностима” са простора бивше СФРЈ, коју је у име Лиге антифашиста југоисточне Европе и Југословенске комунистичке партије упутила Анђела Поповић, први носилац “штафете братства и јединства”.

Штафета младости, која је кренула из Берана, изливена је у жељезари у Зеници, а биће положена у Кућу цвијећа зато што, како кажу организатори, “нема човјека који је достојан да је прими у Титово име”.

Лијепо вријеме окупило је на тргу у Беранама велики број младих који нису запамтили ни Тита, ни његово вријеме, док је са звучника одјекивала пјесма “Иво Лола, Иво Лола...”, а фолклорни ансамбли, обучени у ношње са простора цијеле бивше СФРЈ, игром и пјесмом подсјетили су на дане заједништва на југословенским просторима.

- Садашње границе треба да буду мостови спајања а не раздвајања, мостови помирења, љубави и заједништва, па и ова манифестација коју покрећемо има такав карактер - поручио је члан Предсједништва Лиге антифашиста југоисточне Европе Обрад Станишић.

На испраћају штафете у Беранама данас је, осим становинка овог мјеста, било и гостију из сусједног Бијелог Поља и Андријевице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана