Тирана: Протест против Отвореног Балкана, запаљена српска застава ВИДЕО

Тањуг
Тирана: Протест против Отвореног Балкана, запаљена српска застава ВИДЕО

ТИРАНА - Испред Владе Албаније у Тирани око 16. 30 часова почео је протест против иницијативе "Отворени Балкан", у организацији албанске опозиционе Демократске странке бившег премијера Саљија Берише.

Протест се организује уочи доласка предсједника Србије Александра Вучића на састанак иницијативе за регионалну сарадњу "Отворени Балкан", који се одржава данас и сутра у Тирани.

Учесници протеста запалили су заставу Србије истакнуту у знак добродошлице на улици која води до владе, праћени бурним одобравањем окупљених, а један дјечак је пао са бандере покушавајући да обори заставу.

Протестанти носе транспаренте на којима су исписане поруке против иницијативе Отворени Балкан, предсједника Вучића, Раме, Сороша...

Бериша је пре неколико дана преко друштеним мрежа позвао Албанце да дођу на протест, називајући их националним протестима који су усмјерени против, како је рекао, "антиалбанског сценарија".

Учесници протеста, на челу са Беришом, претходно су се окупили испред сједишта Демократске странке у Тирани и онда су прошетали до зграде Владе, где је постављена бина, а недалеко одатле се налази и Амбасада Србије у Тирани, јавља извјештач Тањуга.

Медији су преносили ових дана да ће на тај протест наводно доћи и Албанци са КиМ, али и Албанци из Прешевске долине.

Главна тема састанка Отвореног Балкана у Тирани, где ће се се окупити председник Вуцић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев, је успостављање јединстеног тржишта рада, као и јединствене радне дозволе која би требало да заживи већ од почетка 2022. године.

Иначе Демократска странка је најјача опозициона странка у Албанији, насупрот владајућој Социјалистичкој партији Едија Рама, али је тренутно у Демократској странци дошло до раздора и странке се подијелила на две фракције.

Вучић ће вечерас имати заједничку вечеру са Рамом и Заевом у 19 часова у Елбасану, а сутра ће услиједити радни састанци и предвиђено је потписавање шест споразума.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана