Тирана: Јајима и пластичним чашама на македонског премијера

Агенције
Тирана: Јајима и пластичним чашама на македонског премијера

Скопље - Непозната лица бацала су јаја и пластичне чаше на возило македонског премијера Николе Груевског током његове посјете Тирани, преносе агенције.

Скопски медији објавили су видео снимак на коме се види како јаје и пластична чаша погађају задње стакло возила, које је било обиљежено са македонском заставом.

Видео матетијал и фотографије објавила је локална албанска телевизија, али албанска полиција досад није идентификовала починиоца.

На видео материјалу јасно се види особа која бјежи са лица мјеста, а није најјасније да ли је друга особа која трчи за њом припадник обезбјеђења или грађанин.

Лист на албанском језику “Лајм” објавио је да се данас поподне лидер Цивилне партије Албаније Таулант Цапа похвалио на свом профилу на друштвеној мрежи “Фејсбук” да је његов активиста бацио јаја на “славомакедонског премијера”.

Инцидент се догодио јуче поподне, док је Груевски путовао ка хотелу “Шератон” у Тирани.

Неколико сати касније на “Јутјубу” се појавио видео материјал на коме се види како су македонске заставе, постављене на улицама Тиране због посјете Груевског, скинуте и спаљене.

Медији у Скопљу наводе да је македонска делегација упозорена на евентуалне провокације, за које се претпоставља да су дјело “црвено-црне алијансе”, која је претходно правила проблеме мањинама у Албанији.

Из кабинета македонског премијера инцидент су окарактерисали као покушај да се баци сјенка на успјешну посјету Албанији и добросусједским односима двије земље.

Македонија је данас упутила протестну ноту Албанији због паљења македонске заставе у Тирани током посјете премијера Николе Груевског.

На сајту “Ју тјуб” појавили су се снимци на којима се види како неколико лица скида и пали македонске заставе, које су у Тирани биле постављене у част јучерашње посјете Груевског.

Активиста Грађанске партије у Албанији Таулант Цапа ухапшен је данас у Тирани, јер је гађао јајима и пластичним чашама аутомобил македонског премијера.

Цапа је признао да је извазвао инцидент “због дискриминације Албанаца у Македонији”.

Након тога, у Македонији су данас запаљене три албанске заставе које су преходних дана постављене уочи стогодишњице државности Албаније.

Заставе су биле постављене на надвожњаку скретања за село Горње Седларце, на аутопуту Скопље – Тетово и до сада нико није преузео одговорност за њихово паљење, преносе македонски медији.

У Тетову је један полицајац убоден ножем када је покушао да ухвати лице које је скинуло албанску заставу са зграде Дома културе.

Албанске заставе вијоре се у дијелу Скопља, Тетову, Гостивару, Кичеву и Струги, док је у струшком дијелу Охридског језера постављена застава дугачка десет метара.

Прослава стотину година албанске независности и Дана албанске заставе у Македонији, коју су Македонци окарактерисали као провокацију и покушај радикализације односа, сутра ће доживјети кулминацију у скопској спортској сали “Борис Трајковски”.

Кординациони тим који организује прославу, а којим руководи потпредсједник македонске Владе Муса Џафери, очекује између 15.000 и 20.000 гостију на манифестацији у Скопљу.

На прослави ће говорити премијери Албаније и Косова Сали Бериша и Хашим Тачи, те лидер владајуће партије македонских Албанаца – Демократске уније за интеграцију Али Ахмети

Груевски је током посјете Албанији учествовао на Бизнис форуму, те разговарао са албанским колегом Салијем Беришом и представницима македонске мањине у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана