Тирана и Приштина подижу истрагу против Карле дел Понте

Агенције
Тирана и Приштина подижу истрагу против Карле дел Понте

Тирана/ Приштина -- Албанија и Косово ће тражити независну истрагу против бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте, због “тенденциозне улоге” у суђењу Харадинају.

Албанија и Косово су данас најавили да ће тражити истрагу због “тенденциозне и илегалне улоге” Дел Понтеове у суђењу које је пред Трибуналом вођено против бившег лидера ОВК Рамуша Харадинаја.

Влада Албаније саопштила је данас да је “шокирана” недавном изјавом тужилаца Трибунала да је Дел Понтеова подигла оптужницу против Харадинаја без довољно доказа.

Из кабинета албанског премијера Саљија Берише саопштено је да ће Тирана тражити од међународних институција да покрену независну истрагу против Дел Понтеове.

Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс рекао је недавно у интервјуу сарајевском Дневном авазу да тадашња тужитељка Карла дел Понте сноси велику одговорност због ослобађања Харадинаја и хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача.

Најс је рекао да је цио поступак против Харадинаја “бламажа за цијелу канцеларију Тужилаштва Хашког трибунала”, али не зато што су они ослобођени, него зато што је цио поступак покренут онако како не треба.

Најава из Тиране је услиједила само неколико дана након што је Харадинаја Апелационо вијеће Трибунала ослободило оптужби да је починио ратне злочине током рата на Косову, 1998. и 1999. године.

Харадинајев адвокат затражио је, одмах након изрицања ослобађајуће пресуде, да се његовом клијенту извини Карла дел Понте, а њена реакција била је, како су пренеле агенције, да се само насмијала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана