Тешић: Немам везе са тим оружјем

Б92
Тешић: Немам везе са тим оружјем

Београд - Слободан Тешић, ког хрватски медији данас помињу као власника заплијењеног софистицираног оружја у ријечкој луци, за Б92 негира било какву везу с том пошиљком.

"Ја у посљедњих пет, седам година нисам ништа товарио ни кроз једну хрватску луку. Значи, ја благе везе немам ни са каквим товаром, ни ракетама, ни контејнерима. То апсолутно не постоји. И за мене и за све те компаније које се ту помињу. То је једна ноторна лаж", каже Тешић.

На коментар новинара Б92 да се његово име ипак помињало и раније, када се говорило о извозу оружја, Тешић изричито каже да о тим операцијама не треба сада причати.

"Можемо сада причати о овм случају и да само државни органи Републике Србије и Хрватске могу да установе у наредна два сата чија је то роба. Контејнери нису могли да падну с неба. Они су ту довежени. Наравно, зна се како. Сва пратећа папирологија постоји, па нек онда утврде ко иза тога стоји, да ли је шверц и куда то иде. Ако то Хрватска мисли, то да пере, или неки новинари да перу Хрватску зато што испоручује тамо гдје не треба у садашња времена, е жао ми је...", каже он.

На констатацију да се ради о роби, како пишу медији у Хрватској, о роби која нема јасну царинску декларацију, односно да товар нема везе са оним што пише на декларацији и да су царници у контејнерима открили ракете које се повезују с њим и његовом компанијом, Тешић каже: "Супер, али ја вам кажем да ту не постоји ништа, ако државни органи могу да провјере за два сата, имају законске норме".

Власник компаније "Тенекс" још каже и да се његово име помиње из разлога што "круже разне групе, беспосличари". Он подсјећа да су сви наводи против њега одбачени и да о томе постоје судски документи, због недостатка доказа.

"Ова пошиљка, понављам, нема никаве везе са мном и ја молим власт и Србији и Хрватској да се то пренесе и да се испита све до краја. А то може бити кратак рок када држава узме у своје руке. Битно је да се открије чија је то пошиљка и гдје иде јер није то кисела вода, то су ракете....Нек истраже како је та роба дошла до луке Бар, чији су органи дали излазне дозволе...Све то да се истражи, није се та роба могла украсти у магацину", закључио је Тешић.

Хрватски медији објавили су данас вест да су ријечки цариници заплијенили више контејнера софистицираног наоружања - авионских ракета и ракета земља-земља, уз објашњење да је то оружје стигло из Србије. Ради се о пројектилима С-8, навођеним ракетама руске производње. Тим оружјем, додаје се, располажу многе војске у свијету, а компатибилно је са совјетским типовима авиона.

"Јутарњи лист" пише да га, између осталог, у својем наоружању има и Хрватска, која га је за вријеме рата купила на црном тржишту и користила у операцијама Бљесак и Олуја. Чије је спорно оружје за сада није познато, пише "Јутарњи".

"Вечерњи лист" преноси да се пошиљка повезује са српским бизнисменом С. Т., власником фирме "Тенекс", чије се име већ неколико пута до сада доводило у везу с посредовањем у међународној трговини оружјем и војне опреме. Лист пише и да је, након што су хрватски цариници открили нелегално оружје, питајући се како је Србија "пустила" контејнере с илегалним оружјем преко своје границе, услиједила и дојава из царинске службе Србије о сумњивим контејнерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана