Тензије у Црној Гори због петиције за оснивање Природне Албаније

Taнјуг
Тензије у Црној Гори због петиције за оснивање Природне Албаније

Прогорица - Потписивање петиције за оснивање "Природне Албаније", коју је покренуо директор Института за регионалне прогнозе, хисторичар Кочо Дајан, подигла је тензије у политичкој јавности Црне Горе, посебно након што је предсједник Грађанске иницијативе Васељ Синисхтај изјавио да би ту петицију потписао.

Подгорички Дан поручио је данас Синисхтаји, који предводи странку Албанаца Грађанска иницијатива, која судјелује у црногорској власти, да му за такву изјаву пријети 15 година затвора.

Синисхтај је, међутим, рекао да ће се са задовољством одазвати позиву тужилаштва ако оно процјени да за то постоји разлог.

Он, наиме, објашњава да његова изјава да би потписао петицију албанског историчара Данаја не значи да подржава прекрајање граница. Синисхтај вјерује и да заступници из реда албанског народа, Фатмир Ђека и Генци Ниманбегу "у души другачије мисле од оног што су изјавили" - да они ту петицију не би потписали, преноси Танјуг.

Пројект који је Данај покренуо 2010. године афирмира границе предвиђене актом од прије једног вијека, на Скупштини у Влори 28. новембра 1912, који представља Албанију изграђену на темељу четири османска вилајета, с 100 одсто албанским становништвом и албанском већином у границама од Прешева у Србији до Превезе у Грчкој и од Драча у Албанији до Скопља, у Македонији.

Петицију је наводно досад потписало четрдесетак представника власти и опозиције из земаља регије.

Водитељ медијског пула Социјалдемократске партије (СДП), мање чланице владајуће коалиције, Мирко Станић, поручио је данас да пројекти "великих" и "природних" држава на Балкану никад нису донијели ништа добро. Станић је навео да је Данај маргинални политичар "жељан медијске пажње" и да његова идеја у Албанији има подршку од свега 0,6 посто грађана.

Он је подсјетио да је СДП Црне Горе заједно са Социјалистичком партијом Албаније и Социјалистичким покретом за интеграције Албаније била суорганизатор балканске конференције Партије европских социјалиста (ПЕС) која је одржана у Скадру и Будви прије пар мјесеци.

"Коалиција ове двије партије је након јунских избора остварила увјерљиву побједу са преко 60 посто освојених мандата у Скупштини Албаније. Одлични политички односи које као државе имамо, додатно ће бити учвршћени доласком на власт нашег пријатеља Едија Раме, с којим ћемо наставити борбу против свих врста екстремизма. Заустављања на нашем заједничком европском путу неће бити, поготово не због идеја чији је предлагач маргинална политичка фигура жељна медијске пажње", поручио је Станић, пренијели су подгорички медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана