Танкер пун иранске нафте већ недељу дана лута Јадраном

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ- Први пут од 2018. године, када су САД наметнуле строже санкције Ирану, танкер с иранском нафтом налази се у Јадрану, код острва Крка, пише хрватски Вечерњи лист.

Иако ЕУ није увела ембарго на иранску нафту, она је непожељна због америчких санкција, а сви који се усуде да њоме тргују, превозе или искрцају, као и банке које омогуће плаћање, ризикују казне и проблеме на америчком тржишту, али и нарушавање репутације.

Кад су Американци открили шта превози, танкер са иранском нафтом је, пише лист, одједном постао "врућа роба" коју нитко не жели да прихвати и већ седам дана плови Јадраном, са засад неизвјесном судбином.

Прво је, пише лист, 4. маја стигао готово до Омишља, гдjе је, по бродском распореду, требало да искрца терет у Јадрански нафтовод (Јанаф).

Али је америчка организација и лобистичка група УАНИ (Уједињени Кпротив нуклеарног Ирана) послала писма упозорења Јанафу, лучкој агенцији априс, преко које је ангажован танкер, и Луци Ријека.

Танкер, који плови под заставом Панаме, одмах потом се вратио до Јонског мора, али је у недјељу поновно кренуо у Јадран.

Нешто након поноћи у понедјељак поновно је био на уласку у Омишаљски залив, а јуче у подне налазио се на позицији танкерског сидришта крај Јанафа или пилотске станице између Крка и Кострене.

У Јанафу кажу да им није најављен долазак брода, "ни сада ни у ранијем термину", а словеначка агенција Каприс, која управља бродом, одбија да коментарише случај и не жели да именује купца нафте и финално одредиште, а то би, пише Вечерњи лист, могле бити Мађарска или Србија.

Шефица у УАНИ-ју и особа на челу групе за праћење танкера Клер Јунгман сумња да танкер превози иранску нафту коју је 2. априла у водама источно од Сингапура укрцао преносом с брода који је нафту укрцао директно са острва Карга у Ирану. Каже да је типично да се иранска нафта пребацује у тим водама, а затим бродови настављају даље према Кини.

"Необично је то што пловило није отишло у Кину, већ је кренуло према Хрватској", казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана