Танасковић: Ватикан озбиљно резервисан према Закону о слободи вјерисповијести

Срна
Танасковић: Ватикан озбиљно резервисан према Закону о слободи вјерисповијести

ПОДГОРИЦА - Ватикан има озбиљне резерве према Закону о слободи вјероисповјести и сматра да треба постићи сагласност свих припадника православља у Црној Гори, изјавио је Дарко Танасковић, бивши амбасадор у Ватикану, Турској и при Унеску.

“Они су то и саопштили, дипломатски и углађено, када је премијер Душко Марковић крајем прошле године био у посјети Ватикану. Послије те посјете сасвим је јасно да није добио оно што је тражио у смислу подршке за закон”, појаснио је Танасковић на предавању “Геополитика папе Фрање” у Српској кући у Подгорици.

Он је додао да је Марковић зато покушао да компензује изјавом да ће папа ове године посјетити Црну Гору, али да нигдје у званичном саопштењу Ватикана није наведено ништа о томе, преноси “Спутњик”.

Танасковић је подсјетио да је и предсједник привремених институција у Приштини Хашим Тачи причао нешто слично, те да је годинама долазио у Ватикан и говорио да се папа спрема да уважи косовску независност, призна Косово и дође у Приштину, али да од тога, као што се види, нема ништа.

Танасковић је прокоментарисао захтјеве за канонизацију кардинала Алоизија Степинца уз опаску да у Хрватској занемарују битну чињеницу, да папа није само католик већ и хришћанин, те да је прилично наивно очекивати да буде “хрватски католик, али не и хришћанин”.

Он је објаснио и да канонизација Степинца није у интересу папе, јер би довела до парализе односа са Српском православном црквом, а онда и са православним свијетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана