Тајни рачуни Бранимира Главаша

Танјуг
Тајни рачуни Бранимира Главаша

Загреб - Мада нема пријављених ни примања ни имовине, током протекле три године обављане су бројне трансакције са тајног рачуна Бранимира Главаша.

 

Главаш служи казну због ратног злочина над српским цивилима.

Како пише Јутарњи лист, Главаш је остао без имовине и прије одласка у мостарски затвор, некретнине је поклонио сину, а саборску пензију замрзао, да би избјегао плаћање адвокатских трошкова.

Странка на чијем је челу, Хрватски демократски савез Славоније и Барање (ХДССБ), не крије да помаже шефа, а кажу да су стотине хиљада евра за његову одбрану добили као донације.

Главаш очигледно на својим рачунима има довољно новца јер уредно плаћа трошкове, а из трансакција је видљиво да на рачун стижу и значајне уплате, мада није познато одакле, пише лист.

С тих рачуна и од новца који се налази у сефу, на непознатом мјесту, годинама се покривају његови различити трошкови, откако је 2009., неколико дана прије пресуде којом ће бити осуђен на 10 година затвора, побјегао из Хрватске.

Јутарњи лист наводи да посједује дио евиденције о исплатама и уплатама на његове рачуне, а аутентичност тих докумената потврдила је особа блиска Главашу која има овлашћење над његовим финансијама.

С тих рачуна плаћане су кућне режије, порез за викендицу у Лукорану, куповани евра или плаћани трошкови путовања неких особа у Мостар, гдје је он на издржавању затворске казне, а ради се о значајним износима.

Јутарњи је разговарао с једном од особа суђених заједно с Главашем за осјечке ратне злочине, која наводи да је новац прикупљен у земљи и иностранству као помоћ осуђенима да подмире трошкове поступка. Нико други од тог новца није добио ни паре, а спомиње се износ од готово милион евра, при чему је највише уплата стигло од хрватских исељеника.

Главаш је недавно, иначе, тужио Хрватску Европском суду за људска права у Стразбуру, јер сматра да су му повређена права на суђење у разумном року.

Он је то навео у писму које је упутио члановима Заједнице удружења Хрватског демократског савеза Славоније и Барање (ХДССБ), који су га поново изабрали за предсједника.

Како је написао, Европском суду за људска права у Стразбуру се обратио јер се Уставни суд у Хрватској, коме се жалио на осуђујућу правоснажну пресуду из 2010. године, до сада ни позитивно ни негативно није изјаснио.

Главаша је Тузилаштво Србије 2011. на основу оптужнице војног Тужилаштва из 1992. оптужило за ратне злочине и геноцид над Србима.
Терети се да је као један од команданата Осијека за време рата у Хрватској 1991. одговоран за ратне злочине над цивилима српске националности.

Загребачки Жупанијски суд прогласио га је кривим у два случаја, за убиство најмање десет српских цивила на обали Драве током 1991. и 1992. године, и за затварање петоро и убиство двојице српских цивила у сједишту секретаријата за народну одбрану, коме је Главаш као руководилац одбране Осијека тада био на челу.

У првом предмету осуђен је на пет, а у другом на осам година, па му је изречена јединствена казна од 10 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана