Тачију и Весељију продужен притвор

Танјуг
Foto: Pierre Crom/Getty Images

ХАГ - Пред Специјалним судом у Хагу данас је настављено суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, који су оптужени за ратне злочине и злочине против човјечности.

Прошле седмице су, послије љетне паузе, одржана три рочишта.

Специјални суд је 16. августа продужио за још два мјесеца притвор Тачију и Весељију, а у образложењу одлуке наведено је да је вијеће закључило да би, ако би били пуштени на слободу, постојао ризик да ће побјећи, утјецати на свједоке или ометати рад суда.

Специјално тужилаштво је 30. септембра 2022. године поднијело потврђену измијењену оптужницу против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија у 10 тачака, која их терети за ратне злочине и злочине против човјечности почињене у нелегалним притворима тзв. ОВК на КиМ и у Албанији.

Они су оптужени да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали.

У оптужници се наводи да су ратни и злочини против човјечности који им се стављају на терет извршени од марта 1998. до септембра 1999. године у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Судски поступак у овом предмету почео је 3. априла 2023. године.

Специјализовано тужилаштво у Хагу саопштило је раније да има више од 300 свједока који ће дати изјаве током овог судског поступка, а до сада је саслушано око 80 свједока.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана