Тачи: Идем у Брисел да ставим тачку

Танјуг, RFERL
Тачи: Идем у Брисел да ставим тачку

Приштина - За постизање споразума између Београда и Приштине биће одлучујући разговори 2. априла у Бриселу, изјавио је данас у косовском парламенту премијер Хашим Тачи.

Како преноси Радио Слободна Европа, Тачи је током редовног извjештавања о посљедњој рунди дијалога истакао да су фундаментална несагласја око надлежности заједнице општина са српском већином била главни разлог што рунда која је одржана 20. марта није окончана споразумом.

Према Тачијевим речима, споразум неће обухватити само питање заједнице и безусловно расформирање паралелних структура, већ и остала осјетљива питања као што су нестале особе, питање енергетике, телекомуникација и слично.

"Интегрални дио споразума ће бити и план спровођења са агендом и одређеним временским роковима", казао је Тачи.

"Србија има за циљ, напоменуо је, да створи трећи слој власти на Косову и да асоцијација општина са српском већином има извршне надлежности. Тако нешто никада се неће десити. Никада и ни под каквим околностима нећемо прихватити нешто што ће кршити уставни поредак", упозорио је Тачи, додавши да се један проблем неће рјешити тако што ће се створити још већи проблем.

"Нећемо дозволити да се на Косову рециклирају неуспјели модели, било да се ради о Републици Српској, или о некој подјели, аутономији или специјалном статусу Косова", казао је он.

Он је рекао и да у Брисел одлази како би било завршено једно поглавље и отворена нова етапа сарадње и мира у региону.

У расправи која је на тренутке била веома жустра и критична посланици су износили ставове до бриге за пуно остваривање Устава и закона Косова и плана Мартија Ахтисарија, за шта су се залагали посланици Демократског савеза Косова, Алијансе за будућност Косова до негирања свега што се жели постићи споразумом, што су критиковали посланици Покрета Самоопредељење.

Посланица у косовском парламетну Рада Трајковић рекла је да је Београд у праву када тражи заједницу српских општина која ће повезати Србе и обезбједити функционисање које подразумјева институционалну и функционалну борбу за њихов опстанак на Косову.

Трајковићева је навела да је, узимајући у обзир оно што се десило Србима на Косову, Београд у праву када тражи заједницу српских општина која ће повезати Србе и преко које ће сви функционисати на начин који подразумева институционалну и функционалну борбу за опстанак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана