Свјетска банка: Ефекти рата у Украјини утичу на западни Балкан кроз канал сировина

Танјуг
Свјетска банка: Ефекти рата у Украјини утичу на западни Балкан кроз канал сировина

ВАШИНГТОН - На западном Балкану стопа раста ће опасти на 3,2 процента у 2022. години, а ефекти рата у Украјини преливају се на регион углавном кроз канал сировина, објавила је Свјетска банка у свом извештају.

Свјетска банка у извештају наводи да је процијењени раст БДП-а Србије у 2021. години био 7,4 одсто и прогнозира да ће у 2022. бити раст 3,2 одсто, а у 2023. години 2,7 одсто.

То је за 1,3 одсто мање у односу на процјену СБ из јануара 2022. за стопу раста БДП-а за ову и наредну годину у Србији.

Када је ријеч о ЗБ, Светска банка је у јануару предвидјела раст БДП-а од 4,1 одсто у 2022. години.

СБ на средњи рок очекује да ЗБ има користи од недавно усвојеног Економског и инвестиционог плана за западни Балкан ЕУ, који ће мобилисати средства за подршку конкурентности и инклузивном расту, као и за зелену и дигиталну транзицију.

Иако је удио економске активности који је директно повезан са Русијом и Украјином релативно мали за западни Балкан у цјелини, неколико земаља је и даље осјетљиво на шокове из Русије, укључујуци Црну Гору за 11 процената њених страних директних инвестиција и Србију за пет одсто њеног извоза и 5,4 процената увоза, оцењује СБ.

Међутим, како наводи СБ, далеко акутнији ризици по западни Балкан потичу од могућих поремећаја у снабдевању природним гасом и нафтом.

Западни Балкан 67 процената свог природног гаса увози из Русије, а Босна и Херцеговина, Сјеверна Македонија (преко бугарског цјевовода) и Србија у потпуности зависе од Русије за своје снабдевање природним гасом.

Слично као и у случају централне Европе, индиректни ефекти руско-украјинског конфликта представљају значајан ризик за Западни Балкан, нарочито ако конфликт покрене успоравање привреде у еврозони.

Западни Балкан се снажно ослања на еврозону као дестинацију за 63 одсто свог извоза, док више од половине страних директних инвестиција и готово двије трећине свих дознака које стижу у овај под-регион потиче из еврозоне, саопштила је СБ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана