Сви страдали у удесу у Хрватској пољски држављани

ГС
Foto: Анадолија

ЗАГРЕБ, ВАРШАВА- Сви страдали приликом слијетања аутобуса пољских регистарских ознака код Брезничког Хума у Хрватској су пољски држављани, потврдила је пољска новинска агенција ПАП, позивајући се на пољско министарство спољних послова.

"У овом тренутку то можемо потврдити", рекао је портпарол пољског министарства и додао да је "аутобус варшавских регистарских ознака", преноси Индекс.

Дванаест особа је погинуло, а више десетина повријеђено у несрећи која се око 5:40 јутрос догодила на аутопуту А4 код Брезничког Хума у правцу Загреба, када је с пута слетио аутобус пољских регистарских таблица који је превозио путнике на ходочашће у Међугорје.

"Аутобус је ишао из мјеста у близини Варшаве, рекао је потпредсједник хрватске владе и министар Давор Божиновић.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио је да се ради о ходочасницима који су ишли у Међугорје.

Моравјецки је након трагичне несреће у Хрватску упутио министра здравства Адама Војчеха Ниџјелског и замјеника министра спољних послова Марцина Пржидаша, а с њима су отпутовали и љекари и психолози, преноси ПАП.

Хрватски премијер Андреј Пленковић и министар спољних послова Гордан Грлић Радман изразили су саучешће својим пољским колегама.

Пољски медији пренијели су да су међу погинулима три свештеника и шест часних сестара.

У међувремену, огласио се власник аутобуса који је редакцији пољског портала onet.pl потврдио да аутобус припада компанији Мегапол, а њихово сjедиште је у Плонску.

Директор Мегапола тврди да је аутобус био технички исправан.

"У шоку сам, возачи нису почетници и не вjерујем да су могли заспати током вожње", рекао је он поводом неких извjештаја да се несрећа догодила пошто је возач заспао.

Главни пољски тужилац, Збигњев Зиобро, покренуо је истрагу поводом несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана