Сви хрватски држављани из БиХ моћи ће се вакцинисати у Хрватској

ГС
Сви хрватски држављани из БиХ моћи ће се вакцинисати у Хрватској

Република Хрватска службено ће омогућити свим хрватским држављанима вакцинисање против вируса корона, што укључује хрватске држављане који живе у БиХ и сусједним државама.

Они су се и до сада могли вакцинисати, али дословно кришом, пише Вечерњи лист БиХ.

У ту сврху Влада издваја 13 милиона куна како би се обезбиједило да се сви хрватски држављани, а највише их долази из Босне и Херцеговине, могу вакцинисати. То је дио заједничких напора и разговора институција Хрвата из БиХ и Републике Хрватске како би се обезбиједило да се што већи број људи вакцинише и тако створи колективни имунитет у сусрет пријетећој појави делта соја.

Хрватски премијер Андреј Пленковић, министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман и саборска заступница изабрана из XИ листе за дијаспору Здравка Бушић разговарали су о тој врсти помоћи. Посебно је забрињавајуће стање у БиХ с обзиром на то да се вакцинисао мали број људи вакцином која се углавном донирана.

Премијер Пленковић је рекао да је у Хрватској грађанима тренутно на располагању милион и 300.000 доза, што значи да свако ко се жели вакцинисати то може учинити одмах, без икаквих термина и наручивања. Како се сазнаје, Хрвати из Босне и Херцеговине имаће дословно идентичан статус при вакцинисању и само је битно да имају документ, односно особни идентификацијски број (ОИБ) како би могли бити забиљежени да су вакцинисани. Ни они неће морати на посебне предбиљежбе, што је до сада углавном био случај.

Они ће се моћи вакцинисати у свим здравственим установама, али се размишља о додатном ојачатињу установа које се налазе уз границу које су и до сада биле најчешће мјесто гдје су се људи из БиХ долазили вакцинисати.

Иако то није било службено уређено, најчешће су се у Вргорцу, Метковићу, Имотском, Плочама, Сплиту, Макарској до сада долазили вакцинисати Хрвати из Херцеговине и централне Босне, док су се из Посавине и сјеверног дијела земље вакцинисали у здравственим установама у Славонском Броду, Жупањи, Винковцима, Осијеку.

Једина разлика између држављана Хрватске који имају адресу пребивалишта тамо и оних изван ње, прије свих, Хрвата из БиХ, је у томе што не може бити директно уписан податак о вакцинисању у дигиталном облику.

Наиме, то спроводи Хрватски завод за јавно здравство, а с обзиром на то да је цијели систем дигитално повезан, познато је ко је вакцинисан и аутоматски ће добијати дигиталне потврде које ће се засигурно користити за прелазак границе.

Умјесто тога, хрватски држављани изван Републике Хрватске могу тамо гдје су се цијепили, уз посебан картон у који се уписују подаци о терминима вакцинације, као и врсти вакцине, затражити издавање посебне потврде о вакцинацији коју им издаје тамошња канцеларија Хрватског завода за јавно здравство, а која ће такође вриједјети као својеврсна пропусница. Цијена овога документа је 30 куна, пише Вечерњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана