Сви чланови породице нарко-боса Кељмендија напустили Улцињ

Дан, Агенције
Сви чланови породице нарко-боса Кељмендија напустили Улцињ

Улцињ - Чланови породице нарко-боса Насера Кељмендија који су боравили у Улцињу напустили су Црну Гору, преноси подгорички лист “Дан”.

Они су то учинили након што је дан раније црногорска полиција ускратила боравак Лиридону Кељмендију, који је због нарушавања јавног реда и мира био ухапшен, па пуштен.

Браћа и рођаци косовског нарко-боса прешли су гранични прелаз Кула прије два дана око поноћи.

Ради се о члановима Кељмендијевог нарко-клана који су предмет интересовања Еуропола.

У питању су Реџеп Кељменди, познат по надимку Џеко, и Шефкет и Јусуф Кељменди.

Улцињани су тврдили да су протеклих дана у свом граду виђали и Бећира и Артана Кељмендија.
Полиција и тужилаштво БиХ сумња да су управо они учествовали у скривању Насера Кељмендија.

Они су у Црну Гору прешли одмах након хапшења Насера Кељмендија, а убрзо им се придружио Лиридон, који се предао полицији ради издржавања заворске казне.

Међутим, само неколико дана пошто је изашао из спушког затвора, Лиридон је ухапшен и, по налогу министра унутрашњих послова, протјеран из Црне Горе.

Са њим у друштву последњих дана виђани су и његови рођаци и познаници који су означени као чланови организације Насера Кељмендија.

Ради се о Насеровој партнерки Јасмина Бабић, која је тренутно такође у Улцињу, његовом полубрату Бећиру и рођаку Реџепу.

Кељмендијева организација у БиХ има чланове у Сарајеву, Тузли и Зеници, а њен утицај протеже се и на Црну Гору, Косово, Македонију, Хрватску, Србију, Њемачку и Сједињене Америчке Државе.

Насер Кељменди је прошле године доспио на „црну листу” америчког предсједника Барака Обаме као особа која се бави трговином дрогом.
Након хапшења Насера Кељмендија 5. маја на Косову, његов син Елвис Кељменди осуђен је 13. маја на четири године затвора због покушаја убиства.

Како је тада саопштено из ЕУЛЕЏ-а, ту казну је изрекло мјешовито Судско вијеће Основног суда у Приштини, састављено од троје косовских судија.

Балкански нарко-бос Насер Кељменди неће бити изручен БиХ, рекао је његов адвокат Бесник Бериша.

Суд је одбацио наводе Тужилаштва да је Кељменди један од шефова организованог криминала и трговине наркотицима.

Према ријечима његовог адвоката, Кељмендију на Косову једино може бити суђено за учешће у убиству држављанина бх. 2007. године.

Косовска полиција ухапсила је Кељмендија почетком маја у Приштини на основу Интерполове црвене потјернице, коју је расписала БиХ.

Суд БиХ је у септембру прошле године расписао ту потјерницу пошто је Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) у акцији “Лутка” дошла до материјалних доказа у вези са неколико убистава, пљачки и случајева организованог криминала, трговине дрогом, прања новца и злоупотреба службеног положаја.

Кељменди је непосредно прије ове акције побјегао из БиХ.

Косовска полиција је Кељмедија пустила послије 48 часова полицијског задржавања, али га је одмах након тога одмах ухапсила EULEX полиција, на основу налога који је издао тужилац EULEX-а из канцеларије Специјалног тужилаштва Косова.

Пријаве за убиство

Иначе, у кантону Сарајево, како су открили новинари, у протеклих пет година поднесено је најмање 13 кривичних пријава против Насера и његових синова Елвиса, Лиридона и Бесника, међу којима су биле и пријаве за убиство.

У међувремену је донесено више пресуда против његове браће и рођака.

Грађани Сарајева су прије неколико година страховали од уличних ватрених окршаја, у којима су често учествовали и чланови породице Кељменди.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана