Светозар Маровић признао милионску превару

Срна
Светозар Маровић признао милионску превару

Подгорица - Специјално државно тужилаштво Црне Горе објавило је споразум о признању кривице са бившим функционером владајуће Демократске партије социјалиста /ДПС/ Светозаром Маровићем, који је признао да је злоупотријебио службени положај и оштетио будванску општину за милионске износе.

Маровић је признао да је 2006. године у Будви, ради стицања незаконите добити или моћи, организовао криминалну групу чији је сваки припадник имао унапријед одређени задатак и улогу, наводи се у споразуму објављеном на сајту Специјалног тужилаштва.

Чланови те групе постали су Рајко Куљача и оптужени Лазар Рађеновић, Александар Тичић, Драган Маровић, власник предузећа "Трејд јуник" Мирко Латиновић, власник предузећа "Гуги комерц" Бранислав Савић, извршни директор фирме "Гуги комерц" Драгољуб Миловановић, Милош Вујовић, Милош Маровић и Стевица Драговић, Игор Трнски, извршни директор "Трејд јуника" Горан Бојанић, Новак Клисић, Мирјана Маровић.

Куљача је, користећи функцију предсједника општине Будва, према Маровићевим инструкцијама доносио одлуке о јавним набавкама и продаји државног земљишта.

Секретар Секретаријата за инвестиције Драган Маровић учествовао је у доношењу одлука које се тичу располагањем имовином будванске општине, а Латиновић је био задужен за сачињавање и потписивање документације и омогућавао је испуњење криминалног плана.

Власник предузећа "Гуги комерц" Бранислав Савић давао је налоге одговорним особама у предузећу да закључују анекс уговоре и подносе захтјеве општини Будва за плаћање.

Оптужени извршни директор "Гуги комерца" Драгољуб Миловановић сачињавао је и потписивао анекс уговоре и подносио захтјеве будванској општини.

Маровић је признао да је од друге половине 2006. до краја 2010. године у Будви подстрекао Куљачу и Рађеновића да прибаве имовинску корист "Гуги комерц", да изграде плато на Јазу без поступка јавних набавки, у чему су му помогли Савић и Миловановић.

У мају 2007. године закључили су уговор о закупу неизграђеног градског грађевинског земљишта. У тим пословима предузећу "Гуги комерц" прибављено је 2.739.218 евра имовинске користи.

Маровић је признао да је општину Будва оштетио приликом изградње пословног центра "TQ Plaza " од априла 2007. до децембра 2010. године.

У споразуму се наводи да је Маровић од маја 2008. године до краја децембра 2010. године оштетио будванску општину да би омогућио противзакониту добит предузећима "АМД Будва" и предузећу "Проперти Монтенегро".

Маровић ће због ових кривичних дјела у затвору провести двије године и платити 50.000 евра казне.

Он је признао и да је био на челу криминалне организације која је државни буџет оштетила приликом градње Булевара у Будви, пута у селу Крапина и предметима "Копирајт и Проперти инвестмент".

За то ће морати да проведе 10 мјесеци у затвору, плати 50.000 евра казне и врати 1.096.000 евра држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана