Светосавска акадeмија у Скопљу: Славимо једну од најсвјетлијих личности у историји

Танјуг
Foto: Срна

Светосавска академија одржана је вечерас у Скопљу, а свечаност на којој је учествовао и предсједник Србије Александар Вучић, почела је интонирањем химни Сјеверне Македоније и Србије.

Свечаност је отворио предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић, истакавши да је Вучић први српски предсједник у историји који је дошао да посјети Србе у Сјеверној Македонији.

"Господине предсједниче, веће признање нисте могли да нам уручите. Зато, дозволите ми да поздравим неприкосновненог лидера српског народа Александра Вучића", истакао је Стоилковић, обраћајући се Вучићу, који је сједио у публици.

Он је рекао да "адреналин ради, да је присутна нервоза и велика очекивања".

"Када се свака академија заврши, каже се, да је ова била најбоља, а на нама је да се потрудимо да свака сљедећа буде боља. Мислим да смо успјели у томе јер смо унијели пуно љубави, разумијевања, рада, и, искрен да будем, поносан сам на скоро све академије које смо до сада одрадили", рекао је Стоилковић.

Стоилковић је рекао да може да каже да је ова академија свакако боља од свих других.

"Зашто? Зато што је неко видио да све ово што радимо има одговарајућег ефекта и у македонској јавности и у српском народу који живи у Македонији", навео је Стоилковић. 

A group of people sitting in a theaterDescription automatically generated

Стоилковић је рекао да је прича о светом Сави "заиста велика".

"Већ осам вијекова смо свједоци да та прича траје. Хвала светом Сави што нас је вечерас окупио, да испричамо причу о сјећању на њега", додао је он.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Скопљу да му је као и Светом Сави јасно да су мир и јединство једини начин опстанка, те истакао да је Србија неутрална и самостална земља и да неће дозволити некоме другом да чува њено небо.

"Није лако бити на европском путу, а не одрећи се својих традиционалним пријатељима, не окренути им леђа у тешким тренуцима", рекао је Вучић у обраћању на Светосавској академији која се одржава поводом обиљежавања националног празника Срба у Сјеверној Македонији, Дана Светог Саве.

Вучић је нагласио да је Свети Сава са правом зван оцем цркве и школе, који је пред собом имао многе изборе.

"И данас наш пут зависи од избора - да ли ћемо изабрати слободу, или сизеренство. Независност или вазалство. Суверенитет или подаништво", рекао је Вучић и додао да је Србија изабрала пут слободе, суверенитета и независности.

Он је указао да је Свети Сава знао да је политика вјештина могућег, па је круну тражио на западу, а архиепископију на истоку.

"Изабрао је школу, законе, учење и ред. Будућност свих нас није могућа без 800 година ових постулата. Ропство се данас заснива на незнању, на заостајању. То је знао и Свети Сава, зато је учио и преводио. Оставио је у аманет својим ученицима да подучавају друге" рекао је предсједник Србије.

Вучић је навео да никада неће тражити промјене Устава Сјеверне Македоније, нити наметати било какве услове.

"Ми од вас очекујемо једино да прихватите нашу братски испружену руку, ниједан проблем немамо", рекао је Вучић.

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски је честитао 27. јануар, Дан државности српске заједнице у Републици Сјеверној Македонији и рекао да је сврха оваквих празника да кроз подсјећање на прошлост уједине и припреме заједницу за актуелне изазове, али и да потврде јединство. 

"Значајан дан посвећен великом средњовековном српском свештенику, учитељу и неимару Светом Сави. Представља инспирацију за генерације Срба да његују свој идентитет, језик, писменост и културу и да стварају трајне вриједности за јединицу, и овдје и овдје. Драги пријатељи, главни приоритет македонске државе је одржавање суживота у нашем мултиетничком, вишејезичном и мултирелигијском друштву", поручио је Пендаровски. 

Он је истакао значај српске заједнице за живот Сјеверне Македоније и колико је потребна за развој "заједничке македонске земље".

"Међу нама вечерас је дио бројних и ексклузивних пипадника српске заједнице, који обогаћују нашу друштвену, научну, културну, спортску и политичку ширину. Захваљујем вам на вашој отворености и охрабрујем вас да наставите да дајете, најбоље од себе за добробит наше заједничке земље.

Квалитетни међуетнички односи допуњују добре односе између наше двије пријатељске земље", рекао је Пендаровски. 

Одлазећи македонски премијер Димитар Ковачевски је у свом обраћању нагласио  да данас славимо једну од најсвјетлијих личности у историји српског народа, Светог Саву. 

''Он је био духовни и интелектуални творац српске државе, остао је упамћен на овим просторима. Светосавска академија је порука заједништва. Рад и међусобна сарадња била је и мисија овог светитеља - ширење мира, љубави, трпељивости, истине'', поручио је Ковачевски. 

Ковачевски је рекао да је Сјеверна Македонија сигуран дом за све који живе у њој, и додаје да су односи ове двије земље чвршћи него икада.

''Дан Светог Саве је за нас позив на заједништво. Мисија овог светитеља била је заједништво и повезивање људи. Поштовани Срби, грађани Куманова, гдје свака друга кућа има неког ко је Србин. Зато Куманово са својом разноликошћу представља један од најљепших градова. Република Сјеверна Македонија је наш топао и заједнички дом, рекао је Ковачевски и захвалио се Вучићу на многим иницијативама које је иницирао и од којих корист имају грађани Сјеверне Македоније, нарочито на иницијативи Отворени Балкан'', додао је Ковачевски.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је Савиндан и пожелио српској заједници у Сјеверној Македонији да буде јача, чвршћа и уједињенија.

A person standing at a podium with flags behind himDescription automatically generated

"Припадамо духу, традицији, култури за коју не постоје границе, не постоје царине и не постоје мјеста гдје може бити заустављена, а настала је једним великим прегалаштом Светог Саве. И на данашњи дан се присјећамо да је Свети Сава прво мирио браћу, чувао их међусобно, а онда нас мирио са другим комшијским народима", поручио је Стевандић и оцијенио да је председник Србије то добро разумио, "јер ради сличан посао".

Он је захвалио братском македонском народу и навео да се Срби на свим празницима које обиљежавају заједно са Македонцима, као што су то обиљежавања на Зебрњаку, Куманову и кајмакчалану осјећају слободно и угодно као у Тополи и Бањалуци.

Присутнима се обратио и књижевник и пјесник Игор Мировић.

Предсједница српске заједнице у Сјеверној Македонији Гордана Јововић уручила је Светосавску повељу песнику и књижевнику Влади Урошевићу. 

Свечаност је обиљежио и богат културно-умјетнички програм посвећен првом српском архиепископу Светом Сави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана