Свети Стефан, некада симбол црногорског туризма, четврту годину је под катанцем

Танјуг
Foto: Вијести.ме/Вук Лајовић

ПОДГОРИЦА - Свети Стефан, некада један од симбола Црне Горе, данас је затворен и, уколико се нешто хитно не предузме, полако клизи ка трајном нестајању с туристичке мапе, пишу данас подгоричке Вијести.

Владимир Митровић, свjедок највећег успјеха популарног „Свеца“ и његов директор од 1969. до 1975. године, истиче да држава треба да преузме град-хотел, уложи новац и врати му сјај који је имао.

Он је то рекао коментаришући то што је овај град - хотел четврту годину заредом затворен и свој 64. рођендан дочекује с катанцем на гвозденим вратима.

Мало паштровско рибарско насеље, средњовјековно утврђење које је вијековима одољевало најездама освајача, 13. јула 1960. претворено је, одлуком тадашњих комунистичких власти, у монденско љетовалиште.

„Светац“ је постао синоним луксуза и престижа, а у њему су одсједале најпознатније свјетске филмске звезде, политичари, краљеви, цареви...

Нажалост, новију историју „Светог Стефана“ исписују владе, почев од оних којима је руководио Мило Ђукановић, па до влада од пада ДПС-а закључно с последњом Милојка Спајића, пишу Вијести.

Свети Стефан заједно с Вилом „Милочер” и хотелом „Краљичина плажа”, који је у међувремену порушен и на његовом мјесту је започета градња новог с апартманима за тржиште, дата је 2007. у закуп компанији „Adriatic properties”, који је менџмент повјерио бренду „Аман”.

 

Сукоб на релацији закупац-Влада, који су ескалирали међународном арбитражом у Лондону тешком стотину милиона евра, већ четврту годину као посљедицу има да је популарно љетовалиште затворено, а мале су наде да ће гости овога љета одмарати на острву.

„Ево четири године „Свети Стефан” није радио, а није радио и четири године због реновирања, практично осам година. То је катастрофа за Црну Гору, за Будву, јер је град-хотел један, јединствен на свијету, таквог више нема. 'Сплендида' има на хиљаде, а 'Свети Стефан' је један. Покушали су да га имитирају Французи, али нису успјели. Дајемо прилику да неко ко долази у Црну Гору каже ако је 'Свети Стефан' нешто најбоље што имате и ако је затворен, онда нешто овдје није у реду”, навео је Митровић.

Митровић истиче да би најбоље било да град - хотел преузме држава и да га доведе, како каже, тамо гдје је некада био.

„Јер 'Свети Стефан какав је био и овај сада, велика је разлика.Тада је било више врста забаве, сада нема ниједна… имали сте музику за вечеру, фолклор, плес, ноћни клуб, казино. Био је пловећи брод који је био ресторан, имали смо сувенирнице, тениске терене… Сада нема ништа од тога. Не долази се на 'Свети Стефан' да би се легло у кревет и јело, него да би се уживало”, истакао је Митровић.

Истиче, да „Свети Стефан” треба вратити гдје је био када је плијенио цијели свијет, када су долазили цареви краљеви, виђени гости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана