Свети Сава избачен из календара ЦПЦ

Блиц
Свети Сава избачен из календара ЦПЦ

Београд - У најновијем календару Црногорске православне цркве избрисани су сhttp://www.glassrpske.com/admin/admin_vijesti_novi.php?akcija=nova#ви свеци осим Василија Острошког, па чак и Свети Сава који је поријеклом баш са тих простора.

Православна или српска нова година није избрисана, али је преименована у Ново љето или Васиљевдан, док се 27. јануар обиљежава као празник Св. Нине, просвјетитељке Грузије.

"Невероватно ми је да су то урадили. Нарочито за Светог Саву који је из Црне Горе и који је унет у календар свих православних цркава, а такође га поштује и католичка црква. Ипак, треба имати у виду да ЦПЦ није успела да се етаблира као црква. То је једна група људи који себе сматрају црквом, а регистровани су као организација", прича за Блиц вјерски аналитичар Живица Туцић.

Славен Радуновић, функционер Нове, изјавио је да је ријеч "о издавачком пројекту", усмјереном ка распиривању лажи и подјела, алудирајући ба то да је календар дијељен уз дневне новине "Побједу".

"Црквене календаре треба да издају цркве. Због тога не бих подржао ни да се новцем свих грађана штампају календари СПЦ", рекао је Славен Радуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана