Свештеник из Ријеке признао да је злостављао 13 дјечака

ГС
Свештеник из Ријеке признао да је злостављао 13 дјечака

Свештеник и бивши ректор Католичког богословног факултета у Ријеци Милан Шпехар признао је да је извршио блудне радње над 13 дјечака старих између шест и 13 година.

Његово признање објавио је данас Национал.

"Нитко за моја злодјела није ни кривац ни сукривац. Ја сам их починио и страшно ми је жао за жртве мојих злих чина. Не преостаје ми друго него да из дна душе молим да ми опросте и они и њихови најближи ако икако могу за све ране које сам им задао те окајавати чинити покору, и жалити што сам то починио и молити Бога да прије свега излијечи све оне ране које сам им задао, а и цркву молити за опроштење што сам био недостојан њеног повјерења у мене и свећеничког звања", рекао је Шпехар за Национал у писменом одговору.

Њихов извор из свештеничких кругова детаљно је описао како је Шпехар узнемиравао и богослове, увијек је имао два до три богослова које је држао близу себе, позивао их је на путовања и у свој стан на Трсату, посуђивао им је ауто...

Шпехар је Националу рекао да је притиснут теретом савјести тражио од папе да га разријеши свештеничког звања и сведе га на лаички статус, што је преседан у Католичкој цркви у Хрватској јер се не памти да је икада један свештеник сопственим именом јавно признао сопствене сексуалне пеступе, преноси Индеx.

Ово је јуче о Шпехару рекао ријечки надбискуп Мате Узинић:

"Свећеник М.Шп. (1953.) оптужен је 2016. године да је 1992. године сексуално злостављао малољетника. У вријеме подизања пријаве оптужени је предавао на Теологији у Ријеци. Отворена је претходна истрага у којој је оптужени признао кривњу. Изречене су му мјере забрана вршења овласти које произлазе из светог реда, јавног слављења мисе и разрјешење свих црквених служби укључујући и предавање на факултету.

О свему је обавијештена Конгрегација за наук вјере. 2018. јављају се нове оптужбе против њега и поновно се отвара истрага.

Оптужени признаје да је било више случајева у годинама 1987. – 1988., 1992. – 1993., и могуће у 1994. Ради се о укупно 13 дјечака у распону од 6 до 13 година. Тада се свећеник М.Шп. особно пријавио полицији за блудне радње према дјеци и малољетницима.

Такођер је тражио од Светог Оца опрост од целибата и отпуштање из клеричког сталежа, што му је удијељено 13. просинца 2018. године.

Као надбискуп коадјутор када сам преузео службу послао сам упит Апостолској нунцијатури у свези с овим случајем. Одговорено ми је да је М.Шп. затражио и добио опрост од свећеничких обвеза и целибата те да је након тога случај архивиран.

Такођер сам о овоме случају обавијестио Жупанијско државно одвјетништво у Ријеци с напоменама да је квалификација злодјела која је признао оптужени М.Шп. тијеком канонског процеса тежа од оне коју је навео у својој пријави полицији; да нису постојале оптужбе за раздобље касније од 1994. па до 2018., те да то у канонској истрази није испитивано, а да се због тежине злочина не може унапријед искључити могућност и каснијег почињења кажњивих дјела.

Отпуштањем из клеричког сталежа М.Шп. више није у јурисдикцији Ријечке надбискупије. Колико нам је познато тренутно живи у Италији у неком затвореном бенедиктинском самостану у молитви и покори. Случај је пријављен Жупанијском државном одвјетништву у Ријеци, али немам информације о поступању по овом предмету. О свему је обавијештен надлежни Дикастериј."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана