Свештеницима СПЦ у Пљевљима поново пријети прогон

Танјуг
Свештеницима СПЦ у Пљевљима поново пријети прогон

Подгорица - Министарство унутрашњих послова Црне Горе одбило је да петорици свештеника Српске православне цркве у Пљевљима изда дозволе за боравак на црногорској територији, због чега им поново пријети прогон из државе, преноси Танјуг.

МУП Црне Горе је, како преносе подгорички медији, одбио да свештеницима Боривоју Пантић, Огњену Перковић, Николи Олићу, Милану Стоиљковићу и архимандриту Леониду изда боравишне дозволе.

Као разлог одбијања њиховог захтјева за боравак у Црној Гори, МУП је навео то што СПЦ наводно није званично регистрована у тој држави.

У Пљевљима, изузев поменутих свештеника, који су родом из Србије и Републике Српске, других православних свештеника нема, због чега би тај град могао остати без служења литургија.

МУП је почетком прошле године, такође, одбио да продужи боравишну дозволу пљеваљским свештеницима и запријетио им депортацијом, али је тада, након протеста грађана, искориштен ванредни правни лијек, односно покренут је управни поступак који још траје.

Црногорски МУП је сада поново остао при ставу да СПЦ мора да се региструје у тој држави, како би њени свештеници, који немају црногорско држављанство, могли да добију дозволу за боравак у Црној Гори.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одбацио је раније могућност регистровања те вјерске заједнице на начин како то тражи црногорска власт, оцјењујући да је у питању прогон канонске Православне цркве у Црној Гори.

Амфилохије је рекао да се злонамјерно и погрешно тумачи Закон о вјерским заједницама из 1977. године и тражи регистрација СПЦ у Црној Гори, иако је она вијековима присутна на том простору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана