Свештеници у Никшићу и Бару пуштени, Митрополија оптужује полицију да је прекршила закон

Срна
Свештеници у Никшићу и Бару пуштени, Митрополија оптужује полицију да је прекршила закон

ПОДГОРИЦА - Свештеници Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке у Никшићу и Бару пуштени су након информативних разговора у полицији Црне Горе, јављају црногорски електронски медији.

Након готово два часа, из Центра безбједности Никшић касно синоћ изашао је протојереј Миодраг Тодоровић са адвокатом Савом Костићем, а испред зграде их је дочекао велики број грађана, свештеници и монахиње.

Тодоровић је рекао да је дао изјаву поводом организоване литије у Никшићу и да је објаснио да је свештенство испоштовало мјере Националног координационог тијела Црне Горе.

Адвокат Костић је рекао да је Тодоровић објаснио да су цијело вријеме били редари који су водили рачуна да и током молебана, као и да литије буде мање од 200 људи, а држан је и размак у односу на остале грађане.

- Није донијето рјешење о задржавању. Сад, вјероватно, треба да се прегледа читав доказни материјал и да се види да ли постоји извршење кривичног дјела или не. Мишљења сам да не постоји - нагласио је Костић.
Према Костићевим ријечима, то што се на Тргу Шака Петровића, који је јавна површина, самоиницијативно окупио велики број грађана, није у надлежности свештенства.

- Полиција је коректно поступала и нема те непотребне затегнутости што не би било пожељно. Апелујем да до тога не долази и у другим градовима и да Никшић буде примјер и осталима. Вјерујем да постоји незадовољство грађана, али требају се поштовати прије свега цивилни, а и Божији закони - поручио је Костић.

То што полиција није обезбјеђивала литију и регулисала саобраћај, према ријечима адвоката, питање је за полицију.

Он је истакао да је можда присуство великог броја грађана на Тргу Шака Петровића утицало на то да полиција, која има, како је рекао, своју одговорност и овлаштење, не обезбјеђује литију.

И два свештеника Митрополије црногорско-приморске су изашла из зграде барске полиције, након више часова проведених у просторијама на информативном разговору са припадницима Центра безбједности ове општине. Разишли су се и грађани, који су се, раније синоћ, окупили у знак подршке барским свештеницима.

- Управа полиције синоћ је радикално прекршила обавезујуће законске прописе тиме што није обезбјеђивала саобраћај за вријеме трајања литија по благовремено достављеним путањама. Још је страшније што је таквим незаконитим поступањем, које је претходно јавно најавио директор Управе полиције Веселин Вељовић, угрожена безбједност првенствено дјеце, а потом и више десетина хиљада мирних грађана, који одвајају средства за финансирање полиције и других државних органа - саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Из Митрополије са Цетиња наводе да је у литији примијећен знатан број полицијских службеника у цивилу, па је тиме још упитнија незаконита одлука Веселина Вељовића.

Они подсјећају да литија као јавно окупљање вјерног народа и грађана није забрањена рјешењем Управе полиције, а Митрополија је у свему испоштовала Устав Црне Горе, Закон о заштити становништва од заразних болести и Закон о јавним окупљањима и јавним приредбама.

- Није на директору Управе полиције да посредством медијских обраћања самовласно и усмено одређује и фактички пресуђује шта јесте, а шта није у складу са законским прописима - оцјењују из Митрополије СПЦ.

Они додају да је непотребно да се у Управу полиције позивају свештеници и чланови Црквених општина ради давања изјава о литијама као мирним и дозвољеним окупљањима грађана.

- Позивамо омбудсмана Црне Горе, Министарство унутрашњих послова и Савјет за грађанску контролу рада полиције да испитају овај случај угрожавања безбједности грађана и о свему обавијесте јавност и надлежно тужилаштво - наводи се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

Митрополија захваљује свим вјерницима и учесницима литија, а посебно учесницима у саобраћају, који су синоћ у Подгорици и другим градовима Црне Горе показали изузетну личну одговорност и највиши ниво саобраћајне културе.

Они подсјећају јавност да су литије благовремено и уредно пријављене Управи полиције у складу са Законом о јавним окупљањима и јавним приредбама и оне су легалне и дозвољене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана