Шверцери писали Ђукановићу

Агенције
Шверцери писали Ђукановићу

Бари - На суђењу за међународни шверц дувана у Специјалном суду у Барију италијанско државно тужилаштво представило је, током излагања доказа, писма која су поједини мафијаши слали црногорском премијеру Милу Ђукановићу.

Они су од Ђукановића тражили да им омогући лиценце за "транспорт" цигарета преко Црне Горе. Како сазнају подгорички медији, до тих писама дошли су истражиоци који су од 2001. године водили истрагу о милионском шверцу цигарета преко Црне Горе ка земљама ЕУ.

Тужилац из Барија Кармело Рико предложио је саслушање 62 свједока у оквиру процеса против црногорских и српских држављана, Бранислава Брана Мићуновића, Веселина Баровића, Душанке Јекнић-Пешић, Бранка Вујошевића и Андрије Драшковића.

Ђукановић, против којег је суд 2009. године архивирао поступак, оптужним актом из 2008. године наведен је као један од шефова организације коју су сачињавали црногорски званичници, злочиначки елементи из Италије и брокери из Швајцарске. Окривљени црногорски и српски држављани, као и сам Ђукановић, негирали су оптужбе италијанских тужилаца.

Италијанско тужилаштво располаже великим бројем писама које су Италијани Ђерардо Куомо, Паоло Савино, Франко Делаторе и Франческо Прудентино почетком 90-их година слали Ђукановићу, нудећи уговоре о пребацивању цигарета.

У једном од тих писама, које се наводи у оптужници, а поменуто је у петак, средином 1995. године Ђерардо Куомо је директно послао црногорском предсједнику Владе Милу Ђукановић писмо у ком је изложио како планира послове "транзита". Он је у писму Ђукановићу навео да је планирао да пребаци 768.000 картона цигарета, односно 70.000 кутија мјесечно, нудећи Влади Црне Горе 24 америчка долара за сваки картон. Од овог "бизниса" Влада Црне Горе је, сумња се, убрала 18.000.0000 долара, преносе подгорички медији. Куомо је у Италији осуђен као главни организатор шверца цигарета преко Црне Горе, као и Делаторе и Прудентино. Они су, према пресуди, са партнерима из црногорске владе договарали шверцерске послове средином 90-их година. Сва тројица су имали фирме у Црној Гори.

Вјештачење

Иако се очекивало да вјештачење пресретнутих телефонских разговора окривљених српских и црногорских држављана буде завршено до јучерашњег рочишта, то се није десило. Ангажован је судски вјештак који је требало да утврди аутентичност разговора прије него што буду представљени у судници. Вјештачење би могло да буде завршено до априла идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана