Све више захтjева за Јаншину оставку

Агенције
Све више захтjева за Јаншину оставку

Љубљана - Словеначка Демократска странка пензионера коју предводи министар спољних послова Карл Ерјавец, позвала је премијера Јанеза Јаншу да поднесе оставку, преносе агенције.

Јанша се нашао на удару јавности због налаза антикорупцијске комисије.

- Донијели смо закључак и захтјевамо оставку премијера Јанше у супротном ДЕСУС ће изаћи из владајуће коалиције - поручио је Ерјавец након састанка вођства странке.

Претходно, сличан закључак донијела је и Грађанска листа Грегора Виранта који је најавио да ће се њихова два министра повући из Владе, а он дати оставку на мјесто предсједника парламента уколико се Јанша не повуче "у року од десет дана", односно не препусти мјесто премијера неком другом из своје странке, или омогући стварање друге коалиције. 

За разлику од Виранта, Ерјавец је оцијенио да је "врло мало маневарског простора" за формирање Владе без Јанше, или за прелазну Владу техничке природе и да ће се криза, највјеројатније, "размрсити" тако да ће већ у мају морати да буду одржани пријевремени избори. 

Одлуку у вези са насталом коалиционом и политичком кризом требало би да донесе и Словеначка народна странка (СЛС), као и странка Нова Словенија (НСИ). 

Предсједница НСИ Људмила Новак, која важи за најближу Јаншину савезницу у садашњој коалицији, позивала је све странке и премијера да промисле шта је у садашњој ситуацији државотворни потез, али је одбила да се изјасни о томе де ли једино рјешење за што скорашњу политичку стабилизацију Јаншина оставка. 

Иако је јасно да се са одлукама Вирантове и Ерјавчеве странке Јаншина петостраначка коалиција практично распала, медији најављују да би рјешавање кризе могло потрајати данима, па и недјељама. 

Јанша пак сматра да би због налаза Комисије не би требало да да оставку и о томе ни не размишља јер "све сматра покушајем своје политичке дискредитације".

Иза њега је чврсто стала и његова Словеначка демократска странка, најјача у Влади са четири министарска мјеста. 

Наредних дана биће настављене консултације предсједника државе Борута Пахора са политичким првацима о томе како пронаћи излаз из сложене ситуације.

Пахор је најавио наставак консултација, али је нагласио да "одлуке нису на њему, него на Влади, премијеру и коалицији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана