Све више напада грађана на стране раднике у Хрватској, нападнути Индијци у шоку

Танјуг
Foto: Телеграм.хр

ЗАГРЕБ - Напади грађана на стране раднике у Хрватској су све чешћи, а последњи су снимиле камере, а снимак, који полиција анализира, кружи друштвеним мрежама.  

Радници из Индије, који на снимку лове малољетнике на загребачком Јаруну, у разговору за хрватски РТЛ оправдавају сталним нападима на њих, па су, како се чини, у овом случају проблем покушали да ријеше сами.

„Вријеђали су нас, изговарали ружне ријечи. Покушали смо да позовемо полицију што је прије могуће, али су побјегли“, испричао је један од радника из Индије.

Једног су младића ипак успјели да ухвате.

„Нисмо хтјели никоме да наудимо, само смо хтјели да их задржимо до доласка полиције. Они живе у близини. Бацали су камење на наш стан“, рекао је Индијац.

Његов земљак и колега каже да нападаче знали од раније.

„Последњих 10 дана стварају проблеме, а нашег пријатеља су напали“, рекао је.

Ухваћеног младића ипак су пустили, а полиција, која је стигла након пола сата, саставила је записник.

Из полиције су за РТЛ рекли да су упознати с догађајем и да су криминалистичко истраживање и утврђивање чињеница у току.

Након овог инцидента огласили су се и из доставне службе за коју раде држављани Индије.

„Оштро осуђујемо сваки облик насиља и чврсто стојимо уз наше вриједности које промовишу сигурност и поштовање за све“, поручила је доставна служба.

Загребачки Јутарњи лист пише да су овакви напади учестали и да је само прошле седмице у Загребу забиљежено шест. Један Индијац је тешко повријеђен.

„Да будем искрен, након свих ових инцидената, сви смо у шоку“, рекао је један од Индијаца упитан да ли се осјећају сигурно.

Невладина удружења и синдикати упозоравају да Хрватска не управља миграцијама.

„Пуно држава попут Њемачке имају уреде добродошлице, држава се брине да су радници који долазе упознати с културним обрасцима, али и да је домицилно становништво прилагођено“, рекла је Сунчица Брнардић из Савеза самосталних синдиката Хрватске.

Још увијек се чека и доношење миграционе стратегије, иако већ сада у Хрватској живи и ради више од 100.000 страних радника, преноси РТЛ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана