Све подсјећа на дешавања из 1941.

Агенције
Све подсјећа на дешавања из 1941.

Јасеновац - У Јасеновцу је јуче одржана прва од три најављене комеморације у оквиру Дана сјећања, коју је организовала Координација јеврејских општина у Хрватској, а којима су се придружили предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац и израелски амбасадор у Загребу Зина Калај-Клеитман.

На комеморацију су дошли и бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић, представник италијанске националне мањине у Хрватској Фурио Радин, као и представник Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић.

Предсједник Координације Огњен Краус истакао је да је та комеморација одвојена од државне, јер је у Хрватској заиста на дјелу ревитализација усташтва.

Краус је истакао да одлуку о одвојеној комеморацији није хтио да мијења, а да би је промијенио, потребно је да се "нешто промијени" у хрватском друштву.

- Ово је лавина која се котрља дуже од годину - рекао је и додао: - Поновићу - то нас подсјећа на оно што се догађало у НДХ 1941. године, а почело је 1933. године у Њемачкој. Не желимо да се то даље догађа.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да чињеницу да се ове године у Јасеновцу одржавају одвојене комеморације треба схватити као посљедњи моменат да се заустави релативизација усташког злочина и геноцида почињеног на овом и бројним другим логорским и нелогорским мјестима.

Бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић казао је да се први пут у историји иде одвојено у Јасеновац, јер "очито" су се снаге раздвојиле на оне који искрено вјерују у историју каква се одиграла и препознају НДХ као злочиначку државу и на оне који "пригодничарски са фигом у џепу" истичу хрватски антифашизам. Заступник реформиста у Хрватском сабору Радимир Чачић, који је присуствовао комеморацији, изјавио је да та странка подржава све оне који сматрају да је у Хрватској у овом тренутку на дјелу успон радикалног, болесног ревизионизма са фашистичким конотацијама.

Комеморација је почела у Спомен-подручју Јасеновац, а молитву за мртве, кадиш, предводио је главни рабин за Хрватску Луцијано Моше Прелевић. Наредна комеморација биће одржана 22. априла под покровитељством државе, а 24. априла комеморацију ће одржати Савез антифашистичких бораца.

Логор Јасеновац

Логор Јасеновац био је највећа "фабрика смрти" на југоистоку Европе у Другом свјетском рату. Од љета 1941. до 30. априла 1945. године хрватске усташе побиле су, према процјенама, 700.000 Срба, Јевреја и Рома, а огромна већина жртава били су Срби. НДХ је била једина држава која је имала логоре смрти формиране искључиво за дјецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана