Све избјегличке породице из БиХ и Хрватске добиће станове у Србији

Срна
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Кључеви нових станова за 250 избјегличких породица из БиХ и Хрватске уручени су данас у београдском насељу Овча.

Предсједник Србије Александар Вучић, који је присуствовао свечаности, истакао је да је кров над главом данас добило 724 људи, којима је честитао и пожелио им мирну и срећну будућност у новим становима.

Вучић је захвалио ЕУ, која је обезбиједила највећи дио средстава за нове станове, додајући да су надлежни у Србији радили свој посао како би стамбено збринули 250 породица, а међу њима и фамилију Дејана Милојевића из Зенице, који има четворо дјеце.

"Добро знам шта људима западно од Дунава и Дрине значи Србија. Чак и када се није увек понашала потпуно фер према свом народу и није испуњавала њихова очекивања, увек им је била једино место и једина љубав. Ово мало што ми данас уз подршку Европљана чинимо показује колико ми волимо вас, Србе пореклом западно од Дрине, да вас никада нећемо заборавити и да ћемо увек бити уз свој народ где год да живи", рекао је Вучић.

Он је указао да 8.860 избјегличких породица у Србији још нема кров над главом, додајући да ће од Владе, града Београда и Комесаријата за избјеглице и миграције тражити да обезбиједе 200 милиона евра како би те породице до краја 2028. године ријешиле свој основни проблем.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Емануел Жиофре породицама које су добиле кључеве станова честитао је усељење у нове домове и захвалио Комесаријату за избјеглице и миграције Србије, граду Београду и свим општинама које су биле укључене у пројекат.

Корисницима станова пожелио је да буду срећни у њима након свега што су проживјели пролазећи кроз тешка времена током ратова деведесетих, а и послије сукоба.

"Неки од вас су изгубили своје вољене, а сви ви дом, ваше ствари и мјеста која су вам толико значила. Сада сте добили нов простор, који можете да називате својим домом", поручио је Жиофре.

Станови за избјегличке породице из БиХ и Хрватске изграђени су у оквиру Потпројекта осам Регионалног стамбеног програма у Србији.

Површина зграде је 23.000 метара квадратних, а укупна вриједност радова износила је 12,1 милион евра.

Данашњој свечаности присуствовали су и министри у Влади Србије Никола Селаковић и Тања Мишчевић, градоначелник Београда Александар Шапић и комесар за избјеглице и миграције Србије Наташа Станисављевић.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, чији је циљ да обезбиједи трајна стамбена рјешења за најугроженије избјегличке породице у региону.

Програм се спроводи уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима ЕУ, која је и највећи донатор, САД, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана