Све интензивнији притисци и напади на Србе у Хрватској

Срна
Све интензивнији притисци и напади на Србе у Хрватској

Петриња - Епархија горњокарловачка саопштила је вечерас да напади и притисци на српску заједницу на подручју петрињске парохије у Хрватској постају све интензивнији и учесталији.

Епархија као један од примјера притиска наводи ширење мржње и ксенофобије у појединим јавним медијима у Хрватској, који јавно позивају на рушење Часног крста у дворишту храма Светог великомученика Георгија у Брђанима.


"Ти медији позивали су и на јавни линч појединаца из наше заједнице. Није требало дуго да дођемо на удар острашћених људи којима хришћанство којем и сами припадају служи само као параван, јер у стварном животу уместо љубави и толеранције испољавају мржњу и нетрпељивост", наводи се у саопштењу Епархије.

Додаје се да је у једном од читанијих хрватских интернет портала објављен наслов "На Бановини ниче споменик српским терористима! То им је хвала што су убили пет припадника Громова...", уз прегршт пријетећих и увредљивих коментара.

Из Епархије истичу да је након овакве медијске "припреме" на сцену ступила неминовно политика у контексту које Црквеној општини у Петрињи жупанијска грађевинска инспекција, по пријави која је стигла на адресу надлежног министарства, затвара градилиште и забрањује даље радове на довршетку Часног крста.

"Иако је Часни крст подигнут уз помоћ Вијећа српске националне мањине, легалне и легитимне институције Срба у општини Суња и вјерног народа са подручја ове општине, надлежни парох петрињски Саша Умићевић изложен је саслушавањима полицијских инспектора. Изложен је и саслушањима грађевинског инспектората, уз најаву да ће и једне и друге врсте саслушавања вјероватно бити и убудуће", наводи се у саопштењу.

Наводи се и да су, осим пароха, пријетњама и увредама у јавном дискурсу кроз медије, као и на улици, изложени и српски политички представници који подржавају и помажу ову акцију - Душан Шипов легитимно изабрани замјеник начелника општине Суња из реда припадника српске националне мањине и његов колега на жупанијском нивоу - замјеник жупана Боро Ркман.

"У наредних 90 дана, колики је рок дао грађевински инспекторат за изналажење рјешења или евентуално уклањање /рушење/ Часног крста, Црквеној општини у Петрињи преостаје борба за очување и наставак радова на довршетку ове светиње", кажу у Епархији горњокарловачкој.

Из Епархије указују да други у низу напада на српску заједницу представља покушај онемогућавања одржавања Фестивала "Ојкаче" у Петрињи, који је под напетом атмосфером, ипак, одржан 3. јуна.

Из Епархије подсјећају да су прошлогодишњи 1. Фестивал "Ојкаче" прекинули хрватски ратни ветерани из Петриње, а ове године је неколико дана прије одржавања Фестивала одржан састанак, потом сазвана и конференција за новинаре "Координације удруга проистеклих из домовинског рата града Петриње" на којој је осуђена ова манифестација и тражена императивна забрана одржавања.

Представници Координације су као највећи проблем за одржавање Фестивала навели то што је предсједник СКД "Просвјета", пододбор Петриња, Мара Вилус, иначе организатор Фестивала, током посљедњег рата водила Коло српских сестара, као и то што ће на Фестивалу учествовати културно-умјетничка друштва са подручја Баније, Кордуна и Лике, чији су чланови, како је наведено, "махом, ако не и у стопроцентном износу сви живјели на подручју такозване Републике Српске, злочиначке творевине".

С обзиром на то да су прије одржавања Фестивала представници Координације изјављивали да Фестивал представља прворазредну политичко-безбједносну и међунационалну провокацију он је одржан уз појачано присутво полиције и јавни протест чланова Координације, који су приликом уласка у концертну дворану сваког госта снимали видео-камером, што је био додатни притисак на присутне.

У Петрињи се прошле године, у вријеме обиљежавања 20 година од акције "Олуја", догодио и покушај насилног упада у парохијски дом, када је млађи мушкарац пријетећим тоном од свештеника Саше Умићевића захтијевао одговор на питање да ли је то зграда православне цркве, коју је очигледно планирао да нападне.

"Будући да нападач ни на неколико свештеникових захтјева није хтео да се удаљи са објекта свештеник је успео да позове полицију, а како се напад не би поновио полицијски службеници су током цијеле ноћи обезбеђивали парохијски дом", наводи се у саопштењу.

Из Епархије горњокарловачке напомињу да су наведена само најилустративнија кршења вјерских слобода јер је мањих инцидентних ситуација, нажалост, било још и апелују на државне институције да се "заједнички стане на пут онима чије су идеје остале у прошлости и који не трпе поред себе некога ко је у вјерском али не и у људском смислу другачији".

У Епархији истичу да их радује чињеница да су они вођени мржњом коју на наведени начин испољавају, ипак, мањина у свом националном корпусу.

У саопштењу се наводи да српска заједница на подручју петрињске парохије одолијева овим притисцима.

"Без обзира на такве притиске и омаловажавања заједно са вјерним народом успјешно чувамо наш вјерски, културни и национални идентитет", наводи се у саопштењу Епархије горњокарловачке и додаје да ће петрињска парохија опстати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана