Сваког мјесеца живот изгуби један мигрант

Агенције
Сваког мјесеца живот изгуби један мигрант

Загреб - Откако је Хрватска затворила границе за мигранте, она је постала, уз Средоземље, једна од најопаснијих тачака мигрантске руте која од Турске и Грчке преко балканских земаља води на запад.

Према незваничним подацима, који се дјеломично поклапају и са службеним бројкама полиције, на подручју Хрватске животе је у посљедње двије године изгубило више од 20 људи, односно просјечно једна особа мјесечно. Тај број ипак треба узети с резервом. Број оних који су остали у минским пољима Пљешевице, у неприступачним личким шкрапама и карловачким ријекама вјероватно се никада неће сазнати.

Највише таквих завршило је у ријекама, које су убиле и највећи број миграната који су евидентирани. Откако је почетком прошле године "отворена" рута преко Бихаћа и Велике Кладуше, њихова тијела избацивале су све четири тамошње ријеке, Добра, Мрежница, Корана и Купа. Ова посљедња уједно је и природна граница Хрватске и Словеније, те је само у тој, за мигранте посљедњој препреци, живот скончало петнаестак особа.

У Купи је скончала и прва жртва овог таласа, када се 27. јануара прошле године у Ладешићима утопио мушкарац, а само два дана касније на словеначкој обали у мјесту Учаковци пронађено је тијело још једног, па све до актуелног случаја, страдања жене покрај Глине. Посљедњи случај прије драме у Глини такође се веже за Купу, на подручју Камања ријека је избацила мртво тијело непознатог мушкарца.

Посљедњи априлски викенд прошле године био је вјероватно најтрагичнији. Те недјеље на подручју Павловца код Слуња из ријеке Коране је извучен један, а на подручју Жакања из Купе други леш. Нешто узводније извучено је још једно, треће тијело.У истом мјесецу тешко је страдала група мигранта на Мрежници код Генералског Стола. Њих тројица су, док су прелазили ријеку мостом, уочили полицијску патролу и поскакали с моста, али нису скочили у ријеку како су планирали, већ на обалу. У августу прошле године на групу од 12 људи који су спавали у шуми у Дрежници недалеко од Огулина одломила се стијена тешка неколико тона и усмртила двојицу од њих.

Кријумчарење

Један од најдраматичнијих случајева десио се прије годину дана на подручју Срба, када је кријумчар пробио полицијске блокаде комбијем пуним миграната. Полиција је запуцала и том приликом ранила двоје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана