Сваки други страни радник у Хрватској из Србије

Агенције
Сваки други страни радник у Хрватској из Србије

Загреб - У Хрватској с важећом дозволом за боравак и рад борави 9.722 држављана Србије и они углавном раде у грађевинарству.

Сезонци су највише ангажовани у туризму и угоститељству.

“Када говоримо о дозволама за боравак и рад које се издају на годину дана, држављани Србије су највише запослени као грађевински радници, помоћни грађевински радници, бравари, тесари, монтери, односно возачи аутобуса и теретних возила”, саопштили су из хрватскога МУП за портал Инфостуд.

Годишње квоте односе се на више од стотину занимања подијељених у 16 привредних дјелатности. У бројкама, годишње у Хрватској може да ради 53.600 странаца, од чега је скоро 20.000 слободно или у поступку.

23.000 странаца

“Дакле, тренутно у Хрватској ради око 23.000 странаца, што значи да је готово сваки други из Србије”, наводи се у тексту портала.

Према подацима МУП Хрватске, сезонци из Србије су највише запослени у туризму и угоститељству, на пословима помоћних радника у туризму, конобара, кувара и туристичких аниматора.

Држављани Србије у Хрватској могу да раде на основу дозволе за боравак и рад или потврде о пријави рада.

За оне који посједују хрватски пасош ово не важи, њих третирају као домаће држављане, закључује се у репортажи под насловом Хрвати траже још сезонаца из Србије, иако их је тамо већ 10.000.

Хрватска у демографском минусу 13.000

Према званичној статистици, из Хрватске се прошле године одселило готово 40.000 људи, а у њу се у исто вријеме доселило нешто више од 26.000.

Када се подвуче црта, Хрватска је на плану миграција прошлу годину закључила с демографским минусом већим од 13.000 људи. То су нови подаци државне статистике, према којима је тренд масовног исељавања из земље настављен и прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана