Швајцарска увела рестрикције држављанима Хрватске

Г.С.
Швајцарска увела рестрикције држављанима Хрватске

БЕРН - Ко се од држављана Хрватске дочепао радног мјеста у Швајцарској – дочепао се, па макар и у посљедњи час.

Наиме, влада у Берну одлучила је да у 2023. ограничи број Хрвата пристиглих на рад у њихову земљу, пише Слободна Далмација.

Мање од годину дана након што су хрватски држављани по први пут добили неограничен приступ швајцарском тржишту рада у склопу партиципације Швајцарске у споразуму о слободном кретању људи у ЕУ, тамошњи бирократи су се покајали што су им широм отворили врата.

Како јавља портал swissinfo, вишејезична платформа за вијести из ове земље, влада се у ограничавању хрватских радника у идућој години позвала на "заштитну клаузулу" због наводно превеликог броја заинтересованих.

Доласци Хрвата на рад у Швајцарској у текућој години су "нагло порасли", објашњава swissinfo, те су премашили праг дефинисан споразумом и омогућили активацију "заштитне клаузуле".

Праг хрватских досељеника у Швајцарску није одређен нумерички, али је споразумом лимитиран на годишњи пораст од 10 посто у односу на просjечни број радних дозвола издатих у претходне три године.

Од јануара до октобра ове године у Швајцарској је, према службеним подацима, издато 2.413 петогодишњих радних дозвола за хрватске држављане који су највећим дијелом запослени у прерађивачкој индустрији, грађевинарству, угоститељству, трговини и агенцијама. Након увођења заштитних квота у 2023, Хрвати ће у Швајцарској моћи да рачунају на само 1.150 петогодишњих дозвола и на још око хиљаду сезонских, тј. краткорочних.

Иако је Хрватска у ЕУ ушла још 2013, Швајцарска је све до ове године оклијевала да потпуно отвори границе тој балканској држави, пише swissinfo. Још 2016. швајцарска влада и парламент одобрили су укључивање Хрватске у споразум о слободном кретању, али су свеједно одлучили да наставе ограничавање усељавање хрватских држављана према "прелазним одредбама. Право швајцарског позивања на заштитну клаузулу истиче крајем 2026, пише Слободна Далмација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана