Сутра други круг предсједничких избора у Словенији

Срна
Foto: Вечер.си

ЉУБЉАНА - У Словенији ће сутра бити одржан други круг предсједничких избора на којима гласачи бирају између конзервативца Анжеа Логара и независног кандидата Наташе Пирц Мусар, која има подршку љевице.

Гласање ће се одржати од 7.00 до 19.00 часова на више од 3.000 бирачких мјеста широм земље.

Логар /46/ је бивши словеначки министар спољених послова и кандидат опозиционог СДС-а Јанеза Јанше, а Мусарова /54/ је бивши новинар и адвокат специјализован за заштиту личних података која је бранила и Меланију Трамп.

У првом кругу Логар је освојио 33,96 одсто гласова, а Мусарова 26,85 одсто.

Анкета "Младине" показује да Мусарову подржавају симпатизери све три странке владајуће коалиције - Покрет слободе, Социјали демократе и Љевица, али и они који се не могу одлучити коју странку подржати.

Аналитичари сматрају да ће њен успјех зависити од тога колико ће бирача љевице мотивисати да изађу на изборе с обзиром на традиционално дисциплинованије бирачко тијело деснице. Логару, којег подржавају симпатизери десних странака СДС-а и Нове Словеније, у складу са тиме одговарала би нешто мања излазност.

Оба кандидата подржавају улазак Хрватске у шенгенски простор, али и провођење одлуке Арбитражног суда о граници коју сматрају ваљаном, а Хрватска "контаминираном" због уплитања словеначког судије у процес.

Ови предсједнички избори су седми у историји Словеније као самосталне државе.

Два петогодишња мандата предсједник Словеније је био Милан Кучан, након њега ту функцију су вршили Јанез Дрновшек и Данило Тирк, а потом у два мандата Борут Пахор, којем у децембру службено завршава други мандат. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана