Суперћелијска олуја поново кренула са Алпа

ГС
Суперћелијска олуја поново кренула са Алпа

Нова суперћелијска олуја погодила је данас италијанску регију Венето, а грађани су на друштвеним мрежама подијелили снимке на којима се види да је усљед олује дошло и до торнада.

Како преносе италијански метеоролози, олуја мањих размјера напредовала је у суперћелијску током које се створио мезоциклон, тачније структура која се приликом ротације може претворити у торнадо, пренио је Инметео.

Торнадо се формирао дуж обале између градова Језола и Кавалина, док екипе на терену преносе да тренутно нема повријеђених као ни материјалне штете.

"Видјели смо га из даљине, на срећу није направио штету", написала је жена која је објавила снимак торнада, преносе медији.

Италију је први пут ове године, 21. јула, погодио торнадо. Снажно невријеме са екстремним појавама попут вихора и лоптица града, већих од тениских, пречника и до седам-осам центиметара, тада је захватио сјеверни дио Ломбардије и Венето.

Олује са пљусковима и градом захватиле Словенију

Словеначка агенција за животну средину саопштила је данас да су ту земљу захватиле снажне олује, које прате пљускови, јаки удари вјетра, а у појединим мјестима и град.

Град је пао у Шмарју код Јелшаха, док се у Бледу дрво срушило на воз, али није било повређених, преноси РТВ Словенија.

Агенција за животну средину Словеније наводи да се очекује да хладно вријеме са Алпа пређе на Словенију у току вечери и у сриједу, и донесе јаче налете вјетра, а на појединим мјестима велике кишне падавине и град.

"Зато смо издали наранџасти метео-аларм на подручју цијеле земље. Ипак, ово невријеме биће краткотрајно и смириће се у току ноћи", поручила је метеоролог Вероника Хладник Закотник, пренио је Тањуг.

Снажно невријеме и у Хрватску

Велики удари вјетра и кише погодили су данас послијеподне општину Берек која се налази у околици Бјеловара. 

Ништа није наслућивало на нагло погоршање попраћено јаким ударима вјетра.

"Трајало је пола сата, мало прије 19 сати, абнормални налети вјетра и леда, насеље је чак било остало без струје. Почело је нагло, није било уопште облачно, нисмо ни гледали прогнозу тако да смо се изненадили када смо видјели што нас је дочекало. Сва срећа да смо били у кућама", рекао је један мјештанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана