Шулц хвали Југославију,Хрвати љути

Танјуг
Шулц хвали Југославију,Хрвати љути

Брисел - Коментари предсједника Европског парламента Мартина Шулца на изложби хрватских умјетничких дјела у Бриселу изазвали незадовољство неких хрватских парламентараца.

Мартин Шулц је похвалио бившу Југославију као земљу у којој су умјетници могли да стварају умјетничка дјела "готово неспутано".

Шулц је у предговору за изложбу, отворену у сједишту Европског парламента, између осталог, написао да је "као несврстана земља бивша Југославија развијала сопствену културну политику, допуштајући умјетницима да се слободно изражавају, под условом да не стварају смутњу".

"Југославија је, зато, заузимала посебно мјесто између Запада и Истока, не само у политичком и привредном, већ и у умјетничком смислу, а умјетничка дјела изложена у Парламенту исказују ову одлику", написао је предсједник ЕП и додао да је то и важан корак према надвладавању подјељености Европе, и премошћавању јаза између држава бивше Југославије и ЕУ.

Иначе, ЕП је хрватска дјела откупио за своју умјетничку збирку, основану 1980. године, која показује сву разноликост европских култура.

На те ријечи реаговала је хрватска посланица из ХДЗ у ЕП Дубравка Шуица која је, након отварања изложбе, рекла да је јако изненађена оним што је написано у предговору и најавила да ће се о томе посланици те странке у ЕП обратити заједничким саопштењем.

"Када се ради о Шулцу, чини се да он још увијек мисли да је Хрватска дио Југославије, а не у ЕУ. Јако сам изненађена његовим предговором и начином на који је описао Југославију као слободну земљу, а она то није била ни за обичне грађане, а још мање за умјетнике", рекла је Шуица.

И посланик Давор Стиер је "шокиран", како каже, предговором социјалистичког кандидата и тренутног предсједника ЕП.

"Нажалост, предсједник Парламента Хрватску је заиста представио као дио бивше Југославије и с хвалоспјевима о некој тобожњој слободи која није постојала... Мислим да је то недопустиво за ову прилику, умјесто да се афирмише хрватска култура, да се пишу овакви политички хвалоспеви Југославији. То је потпуни промјашај господина Шулца", каже Стиер, а преноси Хина.

Ипак, посланик владајуће Социјалдемократске партије Олег Ваљало стао је у одбрану предсједника ЕП, рекавши да му се чини да у томе није било политичке намјере.

"Мислим да је Шулцова намјера била да у први план стави Хрватску као бившу чланицу Југославије, спомињао је и Словенију, као државе које су као део тадашње Југославије културно доприносиле повезивању Истока и Запада... Чини ми се да није било политичке намјере у спомињању Југославије, Хрватске и ЕУ", каже Ваљало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана