Сукоб се заоштрава: Размjена ватре на израелско-либанској граници

Б92
Сукоб се заоштрава: Размjена ватре на израелско-либанској граници

Јерусалим - Израелска војска саопштила је да су антитенковске ракете из Либана гађале војну базу и возила и да је Израел узвратио ватром на јужни Либан.

Либански Хезболах, који ужива подршку Ирана, саопштио је претходно да су његови ловци погодили израелско возило, убивши или ранивши војнике који су се у њему налазили. Израел није изњео информације о евентуалним жртвама, преноси Ројтерс.

Израел је у стању приправности од могућег сукоба са Хезболахом, након што је дроновима напао оно што су званичници назвали метом у предграђу Бејрута где се налазе постројења за прављење ракета с прецизним навођењем.

Лидер либанског Хезболаха Хасан Насралах изјавио је јуче да та група поседује ракете с прецизним навођењем, али је негирао да, како тврди Израел, има фабрике за њихову производњу у Либану.

Насралах је поновио пријетње Израелу рекавши да Израел мора да плати цијену за свој недавни напад. Усред пријетњи Хезболаха, Израел је упутио додатне снаге на границу са Либаном.

Либанска војска саопштила је данас да је израелска беспилотна летелица ушла у ваздушни простор Либана и бацила запаљиви материјал који је започео пожар у боровој шуми на граници.

У изјави либанске војске наведено је да су УН обавјештене, без даљих детаља.

Становници и снаге безбједности на јужној граници Либана кажу да је Израел у посљедњих неколико дана бацао запаљиве бомбе на фарме дуж границе.

Израелски авиони редовно улазе у либански ваздушни простор, али ретко је да их либанска војска гађа.

Бејрут је претходно послао неколико жалби Уједињеним нацијама зато што израелске беспилотне летелице и млазни авиони улазе у либански ваздушни простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана