Сукоб двије микродржаве између Хрватске и Србије

Daily Mail
Сукоб двије микродржаве између Хрватске и Србије

Балкану, по свему судећи, пријети нови конфликт – овог пута због територија такозваних микрорепублика које су никле на граници између Србије и Хрватске.

 

Наиме, 23. априла је на парчету земље између Словеније и Хрватске основано Краљевство Енклава. Тај комад земље од око 100 метара квадратних, осављен је као „ничија земља" након распада Југославије 1991, али је пољски туриста Пјотр Ваврзинкјевич одлучио да од њега направи микродржаву.

Како су се вијести о његовом краљевству пронијеле интернетом, 5.000 људи пријавило се за „држављанство", али је држава практично угашена, након што је словенчако Министарство спољних послова објавило да та територија припада њима.

Не желећи да допусти пропаст краљевине, Ваврзјенкевич, или краљ Енклав Први, одлучио је да помјери државу на други комад територије и то између Хрватске и Србије. Оно на шта није рачунао је да се баш на том мјесту, на земљишту од око 0,3 квадратна километра, већ налази краљевина Селестиниа. Њен канцелар, 39-годишњи Ендре Јос, каже да су он и његов народ спремни да ратују са окупаторима, уколико то буде потребно.

„Какав је само пропуст учињен игнорисањем закона и других група у овој ситуацији. Овај рат се неће водити пушкама и бомбама, али ако се населе овдје, уништићемо им игру", рекао је Јос.

Двије државе налазе се недалеко од Либерланда, још једне микродржаве, којој додуше припада много већа територија – чак седам квадратних километара, што је чини већом и од Монака и од Ватикана.

Основао ју је Вит Једличка 13. априла 2015. са мотом „живи и пусти друге да живе", а њен Устав гарантује грађанима слободу од политиканства.

Према интервјуу који је дао за Russia Today, Једличка каже да је чак 330.000 људи поднело захтjев за држављанство, а да 34.000 испуњавају услов да постану грађани Либерланда.

С друге стране, Селестинија је независност прогласила 24. априла и обавjештење о томе послала владама Србије и Хрватске два дана касније. Држава тек треба да открије ко ће се налазити на њеном челу.

Говорећи о проблемима са Енклавом, Ендре је изјавио: „Ситуација је тужна. Енклава је само лоша шала. За разлику од Либерланда или Селестиније, они играју неку смијешну игру и немају духа ни храбрости да се боре за своје циљеве. Покушали смо да их контактирамо, али су одбили сарадњу. Први смо заузели ову земљу и имамо званична документа да то и докажемо".

Иначе, назив државе могао би да се преведе као „Небеска".

„Ми смо из Мађарске, али су позвани грађани из цјелог свијета. Желимо здраво друштво – не само у смислу начина живота, него и размишљања. Доста нам је хиљада бесмислених пореза и статута. Не желимо да живимо беспомоћни против великих компанија, партија и интересних група. Не желимо да живимо у сталним грађанским ратовима и пуни огорчења, како данас живи већина људи у Мађарској. Желимо правну и енергетску ефикасност, мир и прогрес", рекао је Ендре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана