Шуица: Србија ће морати одлучити да ли је на европском путу или ће се додворавати Русији

Анадолија
Шуица: Србија ће морати одлучити да ли је на европском путу или ће се додворавати Русији

ЗАГРЕБ- Европски повјереник за демократију и демографију Дубравка Шуица, данас је у Загребу поручила да „Србија више не може сједити на двије столице, када је ријеч о избјегавању санкција према Русији уз истовремено напредовање на европском путу“.

На питање новинара о постизању заједничке стратегије на нивоу Европске уније о заједничкој енергетској стратегији усљед санкција које су државе чланице увеле на увоз руске нафте и плина те о позицији Србије као државе која има европске аспирације, Шуица је одговорила „у име Европске комисије и лично име: не може се сједити на двије столице“.

-Србија ће коначно морати одлучити да ли је искрено на европском путу или ће се додворавати Русији – казала је она.

Најавила је да ће Еуропска комисија у сриједу, на састанку повјереника, усвојити нови пакет о проширењу и развоју шест земаља приступница, међу којима је и Србија, држава којој ће, након састанка, службеним путем бити достављена одлука Европске комисије о потреби јаснијег става према овом питању.

Шуица је истакнула да су европске државе на челу с Европском комисијом од самог почетка рата у Украјини сложне по питању увођења санкција Русији, те како је ЕУ од почетка рата, када су државе овисиле о руском гасу са 40 одсто, смањиле ту овисност на 7,5 одсто.

-Не можемо дозволити да нам нетко крши санкције, морамо показати максималну солидарност с Украјином и то је оно у чему смо одлучни и предсједница Фон дер Лајен инсистира на томе - изјавила је Шуица.

Додала је да су уз државе ЕУ чланице у провођењу санкција Русији сложне и партнерске земље, САД, Канада, Аустралија, Јапан и Нови Зеланд.

-Србија ће се дефинитивно морати одлучити по овом питању, али исто тако и Мађарска -  закључила је Шуица свој коментар на најаву изградње гасовода између мађарске и Србије како би се заобишле европске санкције на руску нафту.

Србији је, одлуком држава ЕУ чланица, најављена обустава испоруке руске нафте преко Јадранског нафтовода (ЈАНАФ) преко којег је Србија добивала јефтинију нафту која је бродовима стизала у хрватску луку Омишаљ на Крку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана